Mensa testiranje uskoro u Tuzli: Pripadate li grupi visokointeligentnih pojedinaca?

Mensa testiranje uskoro u Tuzli: Pripadate li grupi visokointeligentnih pojedinaca?

318
0
SHARE
  • Mensa BiH organizuje testiranje inteligencije u Tuzli, u subotu, 18. maja 2024. godine.

— Zainteresovani kandidati mogu dobiti više informacija na linku ili na e-mail: testiranja@mensa.ba.

Testiranje u Tuzli održaće se u subotu, 18.05.2024. godine u 12:00 časova na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli (Univerzitetska 8), a prijave se vrše isključivo online preko sljedećeg formulara najkasnije do četvrtka, 16.05.2024. do 15:00 sati putem obrasca.

Također, formulari za prijave za testiranje se mogu naći i na ovom linku.

Cijena testiranja je 30 KM, a uplate se vrše prije testiranja na žiro račun organizacije. Nakon prijave, kandidatu će se dostaviti instrukcije za plaćanje. Broj mjesta je ograničen i uplatom ste svoje mjesto zagarantovali.

Prijava na licu mjesta nije moguća, zato rezervišite svoje mjesto na vrijeme!

Testiranju mogu pristupiti samo osobe starije od 17 godina na dan testiranja. Na testiranje je neophodno donijeti neki lični dokument sa fotografijom zbog identifikacije i provjere datuma rođenja! U suprotnom, nije moguće pristupiti polaganju testa.

Naglašavamo da su rezultati povjerljivi i poznati su samo psihologu Mense BiH i samom kandidatu. Rezultati se dostavljaju isključivo kandidatu, putem elektronske pošte.

  • Zainteresovani kandidati mogu dobiti više informacija na linku ili na e-mail: testiranja@mensa.ba.
  • Šta je Mensa?

Mensa (lat. mensa – sto) je najstarije i najveće međunarodno udruženje visokointeligentnih pojedinaca. Osnovana je 1946. godine u Engleskoj. Njeni osnivači su australijski advokat Roland Beril (engl. Roland Berrill) i engleski naučnik dr Lanselot Ver (engl. Lancelot Ware), čija ideja je bila da stvore udruženje za natprosječno inteligentne osobe koje će biti potpuno apolitično i oslobođeno svih rasnih i religioznih razlika. Mensa širom svijeta okuplja hiljade osoba čija utvrđena inteligencija spada u gornjih 2% opšte/ukupne populacije, s ciljem upoznavanja, druženja i učestvovanja u različitim aktivnostima.

Osnovni i jedini uslov za članstvo jeste da se posjeduje količnik/kvocijent inteligencije od 133 ili više po Bineovoj (Vekslerovoj), odnosno 148 ili više po Katelovoj skali koji se postiže ostvarivanjem rezultata na standardizovanom IQ testu višim od onoga koji postiže 98% opšte/ukupne populacije.

Iako u javnosti postoji mit o Mensi kao udruženju ‘genijalaca’ ili ‘izuzetnih intelektualaca’, u realnosti je stvar bitno drugačija jer kroz udruženje osobe visokog IQ samo imaju mogućnost da upoznaju osobe sličnih potencijala, da se s njima druže, razmjenjuju ideje i iskustva, i ukoliko žele, da pokreću zajedničke projekte ozbiljnog ili zabavnog karaktera.

Jako je važno naglasiti da je visok IQ samo potencijal za ostvarivanje velikih rezultata i nikako NE predstavlja sinonim za pamet iako javnost često tako doživljava članove Mense.

  • Testiranje

Test je pismeni i ima 36 zadataka, a vrijeme za rješavanje je 40 minuta. Test je grafičkog karaktera i nije potrebno nikakvo pripremanje, niti predznanje. Zadaci su logički sa ponuđenim odgovorima.

Testovi se rade u kontrolisanim uslovima pod nadzorom ovlaštenog psihologa Mense BiH. Za tačan rezultat i validan dokument potrebno je pristupiti službenom Mensa testiranju.

Testiranje je moguće samo za osobe starije od 17 godina na dan testiranja. Na test je moguće izaći najviše tri puta tokom života i razmak između testiranja mora biti najmanje godinu dana.
(VaseVijesti)