Mevlud povodom Lejletu-l-Berata u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji

Mevlud povodom Lejletu-l-Berata u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji

173
0
SHARE
Čaršijska džamija, Kalesija
Čaršijska džamija, Kalesija
Čaršijska džamija, Kalesija

Medžlis Islamske zajednice Kalesija Vas poziva na mevludsku svečanost povodom mubarek noći Lejletu-l-Berata. Džemat Čaršijska džamija u Kalesiji je domaćin centralne svečanosti za područje Medžlisa IZ Kalesija. Mevludska svečanost će se održati u nedjelju (23. juna), nakon podne-namaza.

Bekir ef. Šabić, profesor na Behram-begovoj medresi u Tuzli, posjetit će naš Medžlis i tom prilikom održati prigodno predavanje.

Ovim putem Medžlis IZ Kalesija poziva sve zainteresovane džematlije na mevludsku svečanost povodom treće od četiri mubarek noći, Lejletu-l-Berat, koja nam nagovještava skori dolazak ramazana.

O Lejletu-l-Beratu

Ova noć je uvrštena u Takvimu Islamske zajednice među mubarek noći i ona se tradicionalno obilježava kod naših muslimana prigodnim programom. O ovoj noći govori nekoliko hadisa, poput onoga koji je zabilježio Taberani u Kebiru i Evsatu da “Allah u noći koja pada sredinom šabana obavještava se o svim Svojim stvorenjima, i oprašta svima osim mnogobošcu i mrzitelju”. Zato se ova noć i naziva “Lejletu-l-berat” – Noć praštanja.

Spomenuti i slični hadisi su osnova obilježavanja ove noći. Hadisi o ovoj noći sporni su kod muhaddisa sa stanovišta njihove autentičnosti, pa je i obilježavanje ove noći sporno među ulemom.

Stav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je jasno iskazan uvrštavanjem ove noći u mubarek noći u Takvimu Rijaseta Islamske zajednice.

MIZ Kalesija

(NKP.BA)