PODIJELI

U džematu Međaš, između akšama i jacije 8. dana/noći mjeseca augusta 2021. godine, upriličen je mevlud povodom Nove hidžretske godine.

Nastupom akšama upotpunjen je posljednji mjesec hidžretskog kalendara 1442. godine po Hidžri i otpočela je prva noć prvog hidžretskog mjeseca – muharrema 1443. godine po Hidžri. Povodom Nove hidžretske godine u džematu Međaš organizovana je mevludska svečanost.

Nakon akšam-namaza kojeg je predvodio imam džemata Međaš, hfz. Husejn ef. Smajić, u džamiji džemata Međaš proučen je mevlud, koji je uljepšan sa nekoliko ilahija i kasida. Mevludski program su izveli imami Medžlisa IZ Kalesija.

Hfz. Husejn ef. Smajić, imam džemata Međaš – džemata domaćina večerašnje svečanosti, u svom uvodnom obraćanju prisutnima je uputio čestitku povodom nastupa Nove hidžretske godine uz želje da nam predstojeći dani i mjeseci 1443. godine po Hidžri budu berićetni i plodonosni.

Dr. hfz. Edin ef. Dedić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli, nakon proučenog mevluda održao je prigodno predavanje o Hidžri i vrijednostima ovog povijesnog događaja.“Terminološki gledano Hidžra predstavlja fizičko iseljenje iz jednog mjesta u drugo. U duhovnom smislu hidžra predstavlja ostavljanje svake vrste grijeha i selidba iz lošeg ka dobru. Svaki čovjek u svakom vremenu može činiti hidžru iz grijeha u dobro i biti duhovni muhadžir, jer vrijeme ljudi bez grijeha je prošlo!”, kazao je, između ostalog, gost predavač.

Vjerski program povodom Nove hidžretske godine završen je nakon jacije-namaza.

MIZ Kalesija
(NKP.ba)

PODIJELI