Miljanovčani vrijedno rade na izgradnji džamije i džemata: Mimber sa cvijetom Srebrenice,...

Miljanovčani vrijedno rade na izgradnji džamije i džemata: Mimber sa cvijetom Srebrenice, ljiljanima i drugim simoblima kazuje o svojim džematlijama

934
0
SHARE

Kalesijski džemat Miljanovci, kojem pripadaju zaseoci: Jahići, Živčići, Fazlići – Pezići, Gaj, Dolina, Jelasi, Grabovac i Hamzići, ima oko 800 domaćinstava. U džematu se nalaze dvije džamije. Stara džamija na Gaju sagrađena je za vrijeme osmanlijske uprave, u drugoj polovini 17. stoljeća, i spada među prve sagrađene džamije na području današnje općine Kalesija. Dva puta je temeljito renovirana, prvi put 1969, a drugi put 1991. godine.

Nova, potkupolna, miljanovačka džamija sagrađena je 1989. godine pored magistralnog puta Tuzla – Kalesija – Zvornik, a svečano je otvorena u avgustu 1990. godine. S obzirom da je tokom Agresije pretrpjela znatna oštećenja, dva puta je renovirana, prvi put 1996. godine, a drugi puta 2012. godine. No, radovi na uređenju džamija i džamijskih harema nisu prestajali. Uvijek se imalo nešto popraviti, dograditi, urediti.

U proteklom vremenu izvršena je rekonstrukcija stare džamije, popravljeni su krov, fasada, stolarija, ograđen je kompletan harem, uređena staza kroz mezarje, instalirano grijanje na pelet. U novoj džamiji je također uređena fasada, zamijenjen kotao za grijanja, kupljen ej plac neposredno uz džamiju površine tri duluma, uređena je abdesthana…U mektebu Jahići instalirano je grijanje na pelet. Učestvovalo se i u izradnji kuće za socijano ugroženog džematliju, vršila se podjela paketa pomoći ugroženima, pomagalo se u liječenju oboljelih…

-Ovo je samo dio naših aktivnosti. Molim Allaha, dž.š., da nagradi sve naše vakife, i one iz ranijih generacija, kao i ove koji u ovom vaktu ispunjavaju Njegovu naredbu o borbi i truda na Allahovom putu i imecima i životima. Svakako želimo istaknuti rad i doprinos naših džematlija u pogledu fizičke pomoći prilikom izvođenja radova. Neka ih Uzvišeni obilato nagradi i podari im bereketa u imecima i životima, kazao je Muamer-ef. Kamerić, imam džemata Miljanovci.

U džematu Miljanovci ne vodi se računa samo o infrastrukturnim projektima. Mnogo pažnje i truda se posvećuje i izgradnji džemata, džematlija. Već nekoliko godina organizuje se kurs sufare za odrasle, od elifa do hatme Kur’ana. Svakog drugog četvrtka prouči se hatma Kur’ana pred duše vakifa, šehida, džematlija koji su preselili… Mektebska nastava je obogaćena nagradama i čestim druženjima, kao što je organiziranje zajedničkog doručka za mekteblije…

Uoči Ramazana izvršeno je unutrašnje uređenje nove džamije. Džamija je potpuno okrečena, uređena abdesthana, popravljena je rasvjeta, zamjenjena prostirka u džamiji. Za nove tepihe u džamiji jedna od džematlija je sa svojom porodicom izdvojio 15 hiljada maraka. Umjesto starog, postavljen je novi mimber…

Novi mimber posebno je lijep. Na njemu je nekoliko vrijednih motiva, među kojima su cvijet Srebrenice, 18 ljiljana, koji simboliziraju 18 miljanovačkih šehida, granice Bosne i, naravno, polumjesec i zvijezda.

  • Svi ovi motivi jasno kazuju ko smo, šta smo, koje su nam vrijednosti koje moramo cijeniti.i čuvati. Sve smo to dobili i sačuvali na šehidskoj žrtvi, u svojoj Bosni i u svojoj vjeri. Sa tim nema kompromisa, već uspravno i ponosno stajati na braniku svega toga, kazao je Muamer-ef. Kamerić, vrijedni imam džemata Miljanovci.

Tokom Ramazan organizovane su brojne aktivnosti u džamiji. Mukabela se već godinama uči poslije podne-namaza. Svake noći, prije teravih-namaza, imam Kamerić održao je kratko predavanje ili se uči Kur’an, organizovana su nedjeljom predavanja za žene, a neizostavni su bili i zajednički iftari u džematu.

Za džemat Miljanovci vrijedi istaći da je u posljednjih 52 godine imao samo dva imama. Rahmetli Mehmed ef. Šljivić bio je imam od 1971. Godine do odlaska u mirovinu 2009. godine, Kda je na dužnost imama u džematu Miljanovci stupio sadašnji imam Muamer-ef. Kamerić.

(KalesijskeNovine/ NKP.ba)