Minstarstvo zdravstva TK: Tražit ćemo sankcije za ljekare koji odbijaju pacijente

Minstarstvo zdravstva TK: Tražit ćemo sankcije za ljekare koji odbijaju pacijente

509
0
SHARE

Nastavlja se potpisivanje otkaza doktora sa područja našeg kantona, a posljedice su na svojim leđima prvi osjetili pacijenti kojima je u pojedinim domovima zdravlja uskraćena neophodna usluga i terapija. Iz Sindikata doktora medicine i stomatologije TK pacijentima poručuju da svu svoju energiju usmjere prema Vladi koja je, tvrde, jedini krivac za sve što se događa. Iz resornog ministarstva pak poručuju: Tražit ćemo sankcije za sve koji svjesno ugroze zdravlje stanovnika Tuzlanskog kantona!

Podjsećanja radi, preko 500 ljekara i stomatologa u TK jučer je potpisalo otkaze o radu u svim javnim zdravstvenim ustanovama u našem kantonu izražavajući na taj način svoju ogorčenost što sa Vladom TK nije potpisan kolektivni ugovor kojim bi bila regulisana prava i obaveze doktora medicine i stomatologije u našem kantonu, baš kao što je to slučaj u ostalih devet kantona Federacije BiH.

„Vlada bira između toga da nas uvaži kao socijalnog partnera ili da uruši kompletan zdravstveni sistem u TK. To ja ne mogu da razumijem i ne mogu da shvatim takav odnos prema doktorima i prema stanovništvu ovog kantona koje će najviše da ispašta“, izjavio je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora SSDMiS TK.

A da stanovništvo već ispašta dokaz su i pozivi pacijenata koji svakodnevno pristižu u našu redakciju, ali i na adresu Ministarstva zdravstva TK. Jedan od primjera je Dom zdravlja Lukavac u kojem radi jedino služba Hitne medicinske pomoći, a pacijenti se žale da su uskraćeni za preglede, pa čak i recepte za neophodnu terapiju.

„Svi sudionici u ovom procesu, dok se sve ove radnje ne završe su dužni da po onim normativima koje su potpisali prije stupanja u štrajk, da pruže osnovnu zdravstvenu zaštitu stanovnicima TK koja je u ovom slučaju pod broj jedan. Tako da ćemo zatražiti od direktora javnih zdravstvenih ustanova da ispitaju sve te navode koje dobivamo sa terena od pacijenata“, kazao je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

„Po mojim jutrošnjim informacijama u protokole ustanova ti zahtjevi još nisu dostavljeni. Ja se iskreno nadam da neće ni biti i da će se ovo prevazići. Vi znate da je problem, kako se navodi, reprezentativnost što je u nadležnosti Ministarstva za rad i socijalnu politiku koje ima nažalost jedan ogroman teret na svojim leđima, a to su dvije presude Kantonalnog suda“, izjavio je Hadžiefendić.

Ministar napominje da je za povećanje plata uposlenih u zdravstvu, što uključuje i doktore medicine i stomatologije, kroz Kolektivni ugovor potpisn sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu obezbjeđeno dodatnih 9,5 miliona KM. Međutim, zahtjevi Sindikata doktora medicine i stomatologije su jasni – ili vlastiti kolektivni ugovor ili otkazi, a šta će od toga biti znat će se poslije hitne sjednice Skupštine TK koja je najavljena za petak.

(NKP.ba)