PODIJELI

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Centralnom mevludskom svečanošću obilježen 12. rebiu-l-evvel – rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.
Domaćin centralne manifestacije za područje Medžlisa IZ Kalesija bio je džemat Memići stara džamija.


Nakon podne-namaza, danas (četvrtak, 24.01.2013. god.) u džematu Memići stara džamija održana je centralna mevludska svečanost u povodu 12. rebiu-l-evvela – rođenja Muhammeda, a.s. Mevludskoj svečanosti prisutvovale su džematlije kalesijskih džemata koje su gostoljubivo ugostili domaćini – džematlije džemata Memići stara džamija.

Kalesijski imami su proučili mevludske stihove i nekoliko pobožnih spjevova (ilahija) koje govore o Muhammedu, a.s., kojeg Allah dž.š. posla kao milost svim svjetovima.

Upravo je ovaj Kur’anski ajet (“A tebe smo Muhammede kao milost poslali”) bio moto govora domaćina, Elvir ef. Malića, imama džemata Memići stara džamija. U svom obraćanju Elvir-ef. je poželio toplu dobrodošlicu gostima a Medžlisu IZ Kalesija se zahvalio na domaćinstvu koje su ponudili džematu Memići stara džamija.

Na kraju svečanosti prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, koji je govorio o slijeđenju Poslanika i djelovanju u skladu s onim što se zna, odnosno primjeni teorije u živoj praksi.

“Danas je mnogo učenjaka, profesora, magistara, doktora… koji znaju, ali to znanje u praksi ne primjenjuju. Islam nije teorija. Islam je živa praksa. Nažalost, danas je mnogo kuća bošnjačkih u kojima se ne klanja. Svi znaju kako se klanja, ali niko ne klanja. I onda kada nas na ovakvim vjerskim svečanostima dirne u srce učenje mevluda, a od islama imamo samo teoriju a prakse i namaza nigdje, suza koja potekne a koju je učenje mevluda izmamilo je krokodilska. Ta suza je slamka od islama za koju se hvatamo, ali nama je daleko potrebnije više od toga. Potrebno je da znanje u praksi primjenjujemo.”

Govoreći o teoriji i praksi glavni imam Medžlisa IZ Kalesija je spomenuo i Mektebski centar – projekat koji će svima nama pomoći da buduće naraštaje učimo i naučimo kako se teorija sprovodi u djelo.

“Naše mekteblije će, ako Bog da, kad izgradimo Mektebski centar biti u prilici učiti o islamu, ali i raditi po onome što su naučili. Kad osposobimo Mektebski centar, kad naše mekteblije budu u prilici da zajedno sa svojim muallimima provedu 24 sata, tad će na djelu pokazati da su naučili kako se klanja sabah, podne, ikindija, akšam, jacija. Kroz igru (predviđeni sadržaji Mektebskog centra su i igrališta) i druženje pokušat ćemo odgojiti mlade generacije kako da žive u islamu, da znaju o islamu i da ga u praksi primjenjuju!”, rekao je na kraju svog obraćanja glavni imam MIZ Kalesija.

Današnja vjerska svečanost bila je prva u nizu vjerskih manifestacija koje su planirane da se održe na prostoru MIZ Kalesija u 2013. godini (1434. h.g.).
Sljedeća vjerska manifestacija planirana je 11. aprila 2013. godine, povodom Dana bošnjačke dijaspore.
Svečanost će se održati u mektebu Kusonje (džemat Caparde). Govoreći o kalendaru vjerskih aktivnosti za 2013. godinu za područje MIZ Kalesija, glavni imam je pozvao sve mještane Općine Kalesija da na taj dan dođu u Kusonje i da stanovnicima tog malog mjesta na djelu pokažemo da nisu zaboravljeni.
O navedenoj manifestaciji džematlije Medžlisa IZ Kalesija bit će blagovremeno informisani.

(NKP kalesijski.com/ MIZ Kalesija)

PODIJELI