PODIJELI

U četvrtak (11.4.2013. god.) u mektebu Kusonje, džemat Caparde, mevludskom svečanošću obilježen je “Dan bošnjačke dijaspore”.

KUSONJE, dzemat CapardeIslamska zajednica u BiH je 11. april u svom kalendaru uvrstila kao “Dan bošnjačke dijaspore”. Tim povodom Medžlis IZ Kalesija je organizovao mevludsku svečanost u mektebu Kusonje.Nije bez razloga domaćinstvo obilježavanja Dana dijaspore ponuđeno džematu Caparde, odnosno uloga domaćina je pripala malom bosanskom mjestu Kusonje. Ovo malo mjesto koje pripada džematu Caparde, kako reče glavni imam MIZ Kalesija, najdublje je muslimansko mjesto unutar RS-a koje gravitira pri Medžlisu Kalesija.

Dijaspora za Islamsku zajednicu su, pored naših Bošnjaka rasijanih po svijetu, stanovnici manjeg bh entiteta. Onoliko koliko je u mogućnoti Islamska zajednica se brine o ovoj dijaspori, pa je obilježavanje “Dana bošnjačke dijaspore” jedan vid podrške i pomoći Bošnjacima u RS-u, koje su, očito je, gotovo svi zaboravili.

O bošnjačkoj dijaspori unutar Bosne govorio je mjesni imam Mirsad ef. Sakić, koji je u svom govoru spomenuo da je iz mjesta Kusonje 38 šehida. Od njih 38, koji su ubijeni na bi gajri hakk, posmrtni ostaci većine stradalih još uvijek nisu pronađeni, niti im je klanjana dženaza.

— Govor Mirsad ef. Sakića u cjelosti možete pogledati OVDJE

Medžlis IZ Kalesija će i u narednom periodu nastojati pomoći dijasporu unutar naše Bosne, onoliko koliko je u mogućnosti. Također, praksa organizovanja centralnih svečanosti povodom bitnih datuma će se nastaviti i u budućnosti.
Sljedeća manifestacija je povodom Dana džamija, 7. maja, a domaćin svečanosti će biti džemat Lipovice Centar.Ovim putem MIZ Kalesija se zahvaljuje svima onima koji su jučer posjetili Kusonje, a posebne čestitke za organizaciju svečanosti upućuje džematu Caparde, odnosno vrijednim i gostoljubivim mještanima Kusonja.

MIZ Kalesija
(NKP kalesijski.com)
PODIJELI