PODIJELI

stecci

U organizaciji amabasada Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Srbije i Republike Hrvatske u Parizu, 15. juna godine održana je svečana prezentacija stećaka, kandidata za upis u svjetsku kulturnu baštinu UNESCO.

U prisustvu ambasadora zemalja članica Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO, brojnih predstavnika francuske kulturne i političke javnosti i medija, stećci su predstavljeni kao kandidat koji ima univerzalnu izvanrednu vrijednost koja zaslužuje da bude na listi UNESCO. Prezentacija je kruna aktivnosti lobiranja za ovaj projekat, jedinstven u istočnoj Evropi i po tome što je regionalan.

Ambasador Bosne i Hercegovine Ivan Orlić je u obraćanju istakao da stećci nose poruku pomirenja, obnove povjerenja, historijske upućenosti na suživot i filozofije prolaznosti u životu koji živimo.

Od ukupno 30 lokaliteta stećaka, 22 se nalaze u BiH, po 3 u Crnoj Gori i Srbiji i 2 u Hrvatskoj. Odluka o upisu na listu Svjetske baštine će biti donijeta na zasjedanju Svjetskog komiteta za baštinu, koja će se polovinom jula godine održati u Istanbulu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

.
(NKP.ba)

PODIJELI