MUP TK: U toku pojačanih aktivnosti učesnika u saobraćaju; Osim saobraćajnih prešaja...

MUP TK: U toku pojačanih aktivnosti učesnika u saobraćaju; Osim saobraćajnih prešaja – pronađena i opojna droga

524
0
SHARE

Policijski službenici Jedinice za saobraćaj Sektora uniformisane policije Uprave policije MUP TK su tokom provođenja redovnih aktivnosti na pojačanoj kontroli učesnika u saobraćaju, u dane vikenda (13.10.-15.10.2023.godine) na području Tuzlanskog kantona kontrolisali 83 motorna vozila kojom prilikom je za utvrđene prekršaje izdato 114 prekršajnih naloga.

Upotrebom uređaja za kontrolu i nadzor nad učesnicima u saobraćaju “Ekin patrol G-2” utvrđeno je 166 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine , dok je korištenjem laserskog radara utvrđen još 41 prekršaj prekoračenja brzine. Prilikom kontrole izvršeno je i alkotestiranje 53 vozača i utvrđeno da 13 vozača upravlja motornim vozilom pod dejstvom alkohola, te su isti odmah isključeni iz saobraćaja, dok su 3 vozača zadržana u službenim prostorijama Uprave policije MUP TK-a do otriježnjenja (zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg). Pored navedenog, sankcionisano je i 8 vozača koji su tokom vožnje koristili mobilni telefon, dok su 4 vozača sankcionisana i isključena iz saobraćaja zbog upravljanja motornim vozilom, a prije sticanja prava na upravljanje vozilom kao i zbog upravljanja neregistrovanim motornim vozilom suprotno odredbama Zakona o osnovama bezbijednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Takođe, prilikom kontrole jednog vozila i lica koje je upravljalo vozilom na području grada Lukavac, pronađeno je i privremeno oduzeto 15 manjih pvc. vrećica/folija sa sadržajem bijele praškaste materije koja asocira na opojnu drogu, dok će rad na dokumentovanju ovog događaja nastaviti istražitelji OKP PU Lukavac, pod nadzorom dežurnog Tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Uprava policije MUP TK-a i ovom prilikom apeluje na sve učesnike u saobraćaju, kako vozače tako i pješake, da poštuju saobraćajna pravila i propise, u cilju povećanja stepena sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, odnosno smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, a posebno nezgoda sa nastradalim licima.

(NKP.ba)