PODIJELI

Nakon višegodišnjeg apliciranja, pisanja projekata, dopisa, poziva vladinim i nevladinim organizacijama, u augustu 2018. godine je, konačno, bila realizacija velikog projekta: rekonstrukcija krova na zgradi centralne škole u Raincima Gornjim.

Menadžment ove škole je u proteklom periodu, a naročito u vrijeme mandata direktorice Amire Gutić, aplicirao na brojne javne pozive, kako za projkte koje finansiraju kantonalna i federalna ministarstva, tako i prema projektima koje finansira Europska unija.

Tako je ova škola preko Centra za razvoj i Vlade TK još 2015. godine aplicirala na projekat u okviru projekta – Pametne škole, “Green Economic Development- Increasing energy efficiency in public buildings”.
Tadašnje rukovodsto škole je prošlo i obuku za ovaj projekat, što je bio i uslov za prihvatanje aplikacije i kasnije odobravanje.

  • Informacije o istom možete pogledati na linku; OVDJE.

Za JU OŠ Rainci Gornji, općina Kalesija, je odobreno 105.000 KM (stotinu i pet hiljada KM) za utopljavanje školske zgrade, odnosno na ime zamjene kotla za grijanje, kao i nove fasade.
Na nekima od škola koje su prošle na ovom projektu su radovi već završeni, a na zgradi OŠ Rainci Gornji radovi bi trebali biti realizirani ove godine.
Pored učenika i uposlenika ove škole, kojima je ovo svakako najpotrebnije, ovo će uljepšati i cjelokupan ambijent u ovoj kalesijskoj mjesnoj zajednici, kao i poboljšati životni ambijent, jer je zbog starih i dotrajalih odžaka grijanje ove zgrade predstavljalo problem za kompletno naselje.

Ovo je najveći projekat od osnivanja ove školske ustanove prije 74 godine.
Inače, ova ustanove je prve časove održavala u mektebu u Saračima.
Danas ovu školu pohađa 604 učenika, uz oko 60 uposlenih osoba.
Pored centralne škole u Raincima Gornjim, tu su i dvije područne škole, u Raincima Donjim i Meškovićima.
Proteklih godina u bodovanju i rangiranju Pedagoškog zavoda JU OŠ Rainci Gornji je bila najbolja osnovna škola na području općine Kalesija.

(NKP.ba)

PODIJELI