PODIJELI

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Bila je to konzola koja je obilježila jednu eru. No, došlo je vrijeme kada je došlo ‘game over’ i za sam Playstation 2 (PS2).

Kako je potvrđeno Guardianu iz kompanije, nakon 12 godina i 150 miliona prodanih jedinica diljem svijeta – što ju je učinilo najuspješnijom konzolom dosad – proizvodnji PS2 stigao je kraj.

„Da, to jeste kraj jedne ere“, poručila je Anna Marsh, dizajnerka video-igrica koja je radila na nekim od ključnih PS naslova, poput Hitmana ili Tomb Raidera. „Na vrhuncu uspjeha Playstationa 2, riječ ‘efektan’ je među mnogima u svijetu video igara konačno dobila značenje.“

Tri su faktora obezbijedila uspjeh konzole: vješt dizajn, izvrsne igre i odličan ‘tajming’. Odluka proizvođača da uključi DVD player značila je i da će aparat zasigurno naći svoje mjesto u porodičnim dnevnim sobama. Uspjehom je potukla konkurente, GameCube i Dreamcast, te je postala i ekskluzivnim ‘domom’ za neke od igara koje smo morali igrati – Grant Theft Auto, Final Fantasy ili Metal Gear Solid.

Dominirala je konzola ovim periodom na način da je mijenjala pravila dizajna, te stvarala i ambiciozno filmsko iskustvo kao i beskrajne avanture brojnih svjetova.

Nasljednik, Playstation 3, čija je prodaja počela 2006, nikada nije uspio ponoviti uspjeh PS2. Do danas je prodano (tek) 70 miliona jedinica. PS3, navodi Guardian, i pored besplatne multiplayer ponude, ima problema i stići svog glavnog konkurenta – Xbox360.

Oba proizvođača najavila su i nove konzole – PS4 te Xbox 720, no ističe se kako se samo rijetki mogu nadati uspjehu kakav je imao Playstation 2. “Proizvodna linija je stala. Ne samo za PS2, već i za ideju oko toga šta konzola jeste.”

 

(NKP kalesijski.com)

PODIJELI