Nakon afere smijenjena direktorica Biroa u Tuzli, nameću joj i spornu isplatu...

Nakon afere smijenjena direktorica Biroa u Tuzli, nameću joj i spornu isplatu 1.080 KM

591
0
SHARE

Vršiteljica dužnosti direktora Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona Fatima Budić smijenjena je sa te privremene pozicije, a nakon afere koja je potresla ovu instituciju. Također, sada joj se nameće i sporna isplata 1.080 KM zaposlenicima službe.

Upravni odbor Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona razriješio je dužnosti vršiteljicu dužnosti direktora Fatimu Budić, za čijeg je manadata došlo do obustave realizacije projekta “Posao za sve 2022.”, a zbog utvrđenih nepravilnosti prilikom odobravanja listi poslodavaca i pojedinaca koji su učestvovali u programu.Kako je Klix.ba ranije otkrio, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona i Sektor kriminalističke policije Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova, trenutno istražuju navodne zloupotrebe u provedbi projekata sufinansiranja poslodavaca za zapošljavanje novih radnika i sufinansiranje nezaposlenih osoba, odnosno onih koji žele otvoriti svoje firme u vrijednosti od milion i po maraka.

Sve je počelo anonimnom krivičnom prijavom, na osnovu koje je Kantonalno tužilaštvo u Tuzli kreiralo predmet u okviru kojeg je dosad saslušan veći broj osoba, a koje se dovode u vezu sa mogućim malverzacijama, uz krajnji cilj, između ostalog i stranačkog zapošljavanja.

Klupko, u koje su upletene i pojedine politički aktivne osobe iz Tuzlanskog kantona, a koje obavljaju javne funkcije na različitim nivoima vlasti u toj regiji naše zemlje, počelo se odmotavati nakon kreiranja izmijenjenih rang listi izabranih firmi i pojedinaca.

Zvanično rang liste je potpisala Budić, koja je nakon aktiviranja Tužilaštva Tuzlanskog kantona, donijela odluku o privremenoj obustavi realizacije projekta “Posao za sve 2022.”. Kako je navedeno, ovakva odluka je uslijedila zbog uočenih nepravilnosti prilikom odobravanja listi poslodavaca koji su učestvovali u programu.

Zbog nastale afere Upravni odbor Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona donio je odluku o razrješenju dužnosti Budić, što je, kako je potvrđeno za Klix.ba prihvatila Vlada Tuzlanskog kantona.

Inače, prema informacijama koje su nezvanično potvrđene za Klix.ba, Budić se spočitavaju i nepravilnosti u vezi sa isplatom jednokratne novčane pomoći zaposlenicima službe.

Naime, ona je, kako saznajemo, zaposlenicima službe isplatila po 1.080 KM jednokratne novčane pomoći, bez saglasnosti Vlade Tuzlanskog kantona, koju je prema proceduri morala imati.

Nakon Budić, shodno prethodnoj saglasnosti Kantonalne vlade na prijedlog Odluke Upravnog odbora Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona Miralem Softić je imenovan za vršioca dužnosti direktora službe. Iz Vlade TK zvanično je navedeno da je Sofićevo imenovanje najduže na šest mjeseci, a do konačnog imenovanja direktora.

Softić je u prošlom sazivu gradske vlasto bio prvobitno SDA-ov, a kasnije nezavisni vijećenik u Gradskom vijeću Tuzle. Također, obnašao je i funkciju jednog od potpredsjednika Gradskog odbora PDA u Tuzli.

(KLIX/ NKP.ba)