PODIJELI

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. godine, a utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).
Za Dan borbe protiv dijabetesa, izabran je dan rođenja sir Fredericka Bantinga, medicinskog naučnika koji je bio jedan od pronalazača inzulina i prvi koji je primijenio lijek na ljudima.
Tema Svjetsog dana dijabetesa i Svjetskog mjeseca dijabetesa 2018. i 2019. godine je “Porodica i dijabetes”.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini od dijabetesa boluje oko 400.000 osoba.

Iako nije poznat precizan broj oboljelih od dijabetesa na području općine Kalesija, općepoznato je da od ove bolesti sve češće obolijevaju i djeca.

Udruženje građana, roditelja i prijatelja djece s dijabetesom “NOVI HORIZONNTI” Tuzla se brine o velikom broju osoba kojima je dijagnosticiran dijabetes, te raznim aktivnostima im pomažu u liječenju, ali rade i na edukaciji i prevenciji od ove opake bolesti.

Iz ovoga Udruženja u proteklom periodu upozoravaju na potrebu da se u Budžetu izdvoje sredstva za potrebe dvoje djece (8 i 18 godina), odnosno za nabavku senzora, kako bi se smanjile traume od igle. 

  • Riječ je o senzorima za kontinuirano i bezbolno mjerenje šećera u krvi. Osim što je mjerenje bezbolno, senzori pokazuju i trend kretanja šećera, te se na taj način mogu spriječiti hipoglikemije i hiperglikemije. Uz pomoć ovih senzora, bolest se bolje kontroliše i komplikacije koje sa sobom nosi dijabetes su svedene na minimum. Bez ovih senzora djeca oboljela od dijabetesa tipa 1 bodu svoje prstiće više od 5000 puta godišnje. Uz ubode za apliciranje inzulina, njihov organizam trpi oko 6400 uboda godišnje. 

Za dvoje djece je potrebno izdvojiti 480 KM mjesečno, odnosno 5.760 KM na godišnjem nivou. Za taj iznos je potrebno imati redovna sredstva, jer ne može ovisiti o pojedincima i volonterskom prikupljanju novca.
Iako je bilo apela prema Općini Kalesija, nije bilo sluha da se ova stavka ubaci u budžet, uprkos obećanjima da će se to uraditi kroz rebalans budžeta.

Neformalna grupa osoba iz Kalesije je nakon komentara na društvenim mrežama iz ovog Udruženja kontaktirala ih, te zatražila informacije kako pomoći i olakšati život za dvoje malodobne djece.
Također, kontaktirani su i vijećnici u OV Kalesija koji će predložiti da se u Budžet Općine Kalesija sa 2020. godinu uvrsti ova stavka.

Uplaćen je iznos novca sa kojim se mogu pomoći dvoje djece iz Kalesije naredna tri mjeseca.

Prijedlog/inicijativa će se vjerovatno naći pred vijećnicima prilikom rasprave o Budžetu.
Ukoliko bude sluha od strane vijećnika, a zaista bi trebalo, svakako da bi trebalo odlukom definirati za koju starosnu dob će biti namjenjena ova novčana sredstva.

(NKP.ba)

PODIJELI