Neoprezna izjava ili namjera premijera TK: DF zaprepašten i najvaljuje da neće...

Neoprezna izjava ili namjera premijera TK: DF zaprepašten i najvaljuje da neće dati ukidanje porodiljskih naknada

479
0
SHARE
  • Medijski istup premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića vezano za porodiljske naknade zatresao je  skupštinsku većinu koju čine zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF).

Naime, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić prije nekoliko dana je medijski istupio vezano za pronatalitetnu mjeru koja je prije godinu i po dana donesena u Tuzlanskom kantonu, a za koju se godišnje izdvaja okvirno 35 miliona KM.

Halilagić je kazao da će u aprilu iduće godine biti izvršena analiza, a ukoliko ne bude utvrđeno povećanje stope nataliteta, postoji mogućnost redefinisanja mjere te preusmjeravanja sredstava.

Iz DF-a Tuzlanskog kantona kažu da su zaprepašteni te da sa rezignacijom odbijaju neodgovorne navode premijera Tuzlanskog kantona o namjerama da se, kako navode, izvrši udar na vrlo osjetljivu populaciju trudnica i porodilja, putem izjave da “ne isključuje mogućnost redefinisanja mjera” kroz moguće ukidanje porodiljskih naknada.

“Obavještavamo javnost Tuzlanskog kantona da je ova izjava premijera Halilagića data bez ikakvih konsultacija sa ostalim članovima Vlade Tuzlanskog kantona iz reda Demokratske fronte te bez ikakvih konsultacija sa zastupnicima Demokratske fronte u Skupštini Tuzlanskog kantona. Demokratska fronta neće dozvoliti bilo kome, uključujući premijera Halilagića i ministra finansija Suada Mustajbašića, da na bilo koji način dovedu u pitanje isplatu porodiljskih naknada”, kažu iz DF-a.

Navode da čvrsto i bezuslovno stoje iza svojih predloženih mjera uključujući i porodiljske naknade.

“Podsjećamo javnost Tuzlanskog kantona kao i koalicione partnere da su porodiljske naknade bile jedan od prioritetnih zahtjeva Demokratske fronte i jedan od razloga za ulazak u vlast na području Tuzlanskog kantona. KO DF TK će pravovremeno informirati javnost o svojim budućim potezima kako u pogledu ovog pitanja, tako i u pogledu drugih otvorenih pitanja koja se u posljednje vrijeme nameću kao gotovo nepremostiva prepreka za funkcionisanje i dalji opstanak aktuelne skupštinske većine”, zaključili su iz DF-a.

Inače, skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu čini 20 zastupnika, a riječ je o njih 16 iz SDA te četiri iz DF-a.

 

(klix/ nkp.ba)