PODIJELI
Izvor: Blic.rs

Nakon decenija istraživanja naučnici su otkrili da je moguće da postoji ogroman rezervoar vode, tri puta veći od postojećih okeana, zarobljen stotinama kilometara ispod zemljine površine. Ovo otkriće potencijalno mijenja razumijevanja kako je naša planeta formirana.

Izvor: Blic.rs
Izvor: Blic.rs

Voda je “zarobljena” u mineralu zvanom ringvudit na oko 660 kilometara dubine.
Geofizičar Stiv Jakobsen sa eminentnog američkog univerziteta, koautor studije objavljene u magazinu “Nauka”, kaže da ovo otkriće sugeriše da voda na Zemlji možda dolazi iznutra, dovedena na površinu geloškim aktivnostima, a ne udarima ledenih kometa koje su uticale na formiranje planete, kako se ranije mislilo.

– Geološki procesi na Zemljinoj površini, kao što su zemljotresi ili erupcije vulkana, su ekspresije onoga što se dešava unutar same Zemlje, izvan naših vidika. Mislim da konačno imamo dokaze za cio vodeni ciklus na Zemlji koji mogu da objasne ogromnu količinu vode na površini naše planete. Naučnici su tragali za ovom izgubljenom dubokom vodom decenijama – rekao je Jakobsen.

Jakobsen i njegove kolege prvi su na pragu toga da pruže direktne dokaze da je moguće postojanje vode u dijelu Zemlje poznatom kao “prelazna zona”. Oni svoje nalaze zasnivaju na istraživanju ogromnog podzemnog regiona širom SAD.

(NKP.ba)

PODIJELI