PODIJELI

Nevrijeme koje je sinoć, odnosno rano jutros, pogodilo veći dio Bosne i Hercegovine nije zaobišao niti područje općine Kalesija. U Kalesijki Gornjoj izlio je potok koji je osim puta poplavio i jednu kuću, dok je put od centra Kalesije do naseljenih mjesta Gojčin, Jelovo Brdo i Zelina ponovo prekinut.

Nevrijeme je pogodilo i okolone općine, a današnji datum će po lošem pamtiti i porodice čije kuće se nalazi pored pijace “Koridor”, tačno na “granici” između općina Kalesija i Osmaci.
U avliji porodice Hodžić i entitetska “granica” između Federacije i RS, gdje protiče i potok Bara.

Velike količine vode su nosile razne predmete koji su zatvorili cijevi koje se nalaze ispod magistraolnog puta, pa je voda prelazila preko magistralnog puta, pa čak i preko pruge.
Voda je ušla i u kuću Hodžić Smaje, kao i u štalu, a voda je potopila i automobil.
Porodica Hodžić je na vrijeme primijetila da voda ulazi u njihov dom, a kako bi spasio ovce koje se nalaze u štali, Hamdija Smajić je morao plivati do ugroženih životinja koje nisu imale kuda.
U kući, štali, i avliji porodice Hodžić načinjena je velika materijalna šteta, čije posljedice će osjećati još dugo.

Hamdija Hodžić pokazuje dokle je voda poplavila štalu u kojoj se nalazila stoka
Hamdija Hodžić pokazuje dokle je voda poplavila štalu u kojoj se nalazila stoka

Pored porodice Hodžić, poplava je ugrožavala i kuću porodice Hazima Bešića, koja se nalazi sa druge strane magistralno puta. Osim velike količine mulja koji je ostao u avliji nakon što se voda povukla, prodica Bešić će narednih dana imati mnogo posla kako bi sanirali štetu u prizemlju kuće gdje je doprijela voda, koja je uništila veliki broj stvari, a poplavila je i automobil.

Pijaca "Koridor" nakon što se voda povukla
Pijaca “Koridor” nakon što se voda povukla

Mnogo štete je poplava je nanijela porodici Salihović Huse u selu Mahala, i kod kuće Himze Kuduzovića, gdje je voda odnijela nasip ispod asfalta, zbog čega je put i potonuo.

Također, voda je nanijela velike količine smeća i mulja na području gdje se nalazi pijaca “Koridor”, za čije poptuno čišćenje će trebati prilično vremena.

— Pogledajte fotografije zabilježene na “entitetskoj granici”, gdje su poplave nanijele velike materijalne štete…

(NKP.ba)

PODIJELI