PODIJELI

Institut Paul Ehrlich (PEI) u Njemačkoj dao je odobrenje kompaniji Biontech sa sjedištem u Mainzu da testira aktivne sastojke vakcine protiv koronavirusa na zdravim dobrovoljcima.

Ovo je prvo kliničko ispitivanje kandidata na djelovanje vakcine koje je odobreno u Njemačkoj. Kako piše njemački Merkur, prvo će se ispitati zdravstveno stanje svih zdravih volontera, a potom će naučnici pristupiti istraživanju.

Istraživači širom svijeta proteklih mjeseci rade na razvoju vakcine protiv koronavirusa. Iz Svjetske zdravstvene organizacije izvijestili da da se trenutno u svijetu razvija 70 potencijalnih vakcina, a tri već testiraju na ljudima.

Najdalje u kliničkom procesu dospjela je eksperimentalna vakcina koju su proizvele kompanija CanSino Biologics Inc. iz Hong Konga te Pekinški institut za biotehnologiju, čija je vakcina u fazi 2. Druga dva ispitivanja na ljudima su tretmani koje su zasebno razvili američki proizvođači lijekova Moderna Inc i Inovio Pharmaceuticals Inc.

Naučnici sa Univerziteta Oxford, koji također rade na razvoju vakcine, nedavno su nagovijestili da bi do septembra mogli imati spremnu vakcinu, ukoliko sve bude teklo prema njihovom planu.

Stručnjaci s Univerziteta u Cambridgeu prije nekoliko dana kazali su da bi i MMR vakcina, koja se koristi za sprječavanje ospica, zaušnjaka i rubeole, mogla zaštiti od koronavirusa.

(NKP.ba)

PODIJELI