NKP.ba ANKETA: Da su Izbori danas, svoj glas za načelnika općine Kalesija...

NKP.ba ANKETA: Da su Izbori danas, svoj glas za načelnika općine Kalesija bi dao/la za …

489
0
SHARE

ANKETA kandidati za nacelnika

Približavaju se novi Općinski izbori. Iako  još uvijek nije određen tačan datum održavanja Izbora, ono što se već sada može reći jeste da će isti biti održani u oktobru ove godine.

Čini se da u Kalesiji nikada nije spominjao ovoliki broj kandidata za nečalnika, što, nažalost, ne govori o demokratičnosti nego o velikim podjelama, kako među građanima, tako i unutar političkih partija.
NKP.ba je u više navrata pisala o mogućim kandidatima, odnosno o osobama koje se spominju kao kandidati svojih političkih partija, ali i o opciji da se pojave i nezavisni kandidati.

Prije nego političke partije sprovedu unutarstranačku proceduru kada su u pitanju budući kandidati za nečalnika, odnosno prije nego se ozvaniči kandidatura nezavisnih kandidata, odlučili smo provesti anketu; Za koga bi građani općine Kalesija glasali da su izbori u ovom trenutku, pola godine prije Izbora?!

Napomena: Riječ je o kandidatima koji se proteklih mjeseci spominju u javnosti, što ne znači da će se svi ponuđeni naći na konačnoj listi, prije svega zbog činjenice da jedna politička partija može imati jednog kandidata, a od ponuđenih u našoj anketi polovina je iz jedne političke opcije.
Namjera svakako nije “podijeliti glasove”, nego ponuditi sve kandidate građanima.

Upravo smo zbog toga odlučili da pored kandidata ne dodajemo političku partiju čiji su članovi, niti da li će biti nezavisni kandidati.
Dakle, riječ je o osobama o kojima smo protkelih mjeseci pisali na našem portalu, iako, naglašavamo, još nekoliko imena se spominje u različitim varijantama.
Mnogo je kalkulacija, pa tako će neke političke partije imati kandidata, ili će promjieniti onoga na kojeg su do sada računali, ukoliko ispred neke druge partije bude kandidat kojeg (ne)očekuju.

Na anketi NKP.ba, nešto više od pola godine prije Izbora, svoj mjesto je našlo osam muškaraca i jedna žena; Sead Džafić, Muhamed Osmanović, Zijad Kulanić, Ismet Mešić, Halil Jahić, Suad Hasanović, Rasim Omerović, Mirsad Selimović i Merima Požegić-Tosunbegović.
Kako smo već napisali, ovo nije spisak svih onih koji se dovode u vezu sa kandidaturom, pa smo zbog toga ostavili i opciju “Niko od navedenih”.

Još jednom naglašavamo, pomenute kandidate nudimo bez “stranačkog predznaka”, a u narednom periodu ćemo predstavljati sve kandidate za načelnika, u kojima ćemo pisati i o njihovim političkim strankama, ali i o dosadašnjoj karijeri…

Učesnike ankete, bez obzira kojoj poliitčkoj opciji pripadali, molimo da glasaju kao građani Kalesije, odnosno da glasaju za kandidata koji bi najbolje zastupao interese svih građana, sa kojim bi Općina Kalesija riješila problem nezaposlenosti i odlazak mladih iz države, te konačno postala Općina u koju se investira.

Da su Izbori danas, svoj glas za načelnika općine Kalesija bi dao/la za...

  • Sead Džafić (25%, 658 Votes)
  • Zijad Kulanić (25%, 647 Votes)
  • Muhamed Osmanović (21%, 534 Votes)
  • Niko od navedenih... (16%, 409 Votes)
  • Ismet Mešić (4%, 108 Votes)
  • Rasim Omerović (3%, 68 Votes)
  • Suad Hasanović (3%, 66 Votes)
  • Mirsad Selimović (1%, 33 Votes)
  • Merima Požegić-Tosunbegović (1%, 30 Votes)
  • Halil Jahić (1%, 28 Votes)

Total Voters: 2.581

Loading ... Loading ...

Anketa je objavljena u ponedeljak navečer (14.marta), a u srijedu ujutro (16.marta), NKP.ba objavljuje Saopćenje, koje smo objavili i na našoj Facebook stranici.

Neko se itekako želi potruditi da pobjednik Ankete bude “NIKO OD NAVEDENIH”. Tako ova opcija ne dobije niti jedan glas satima, a onda za nekoliko minuta dobije stotinjak glasova…
I nekoliko puta tako.
Zadnjeplasirani kandidat je sinoć zanoćio sa manje glasova nego prsti na rukama i nogama, a osvanuo na 3. poziciji…
Neki su se mnogo “zadali”, dok neki na sve načine žele obezvrijediti Anketu.

– Pokušat ćemo pratiti neregularnosti, koliko god to možemo…
Promijenili smo malo i pravila Ankete, i u narednom periodu ćemo pratiti promjene. Svaki kandidat koji dobije više od 10 glasova u kraćem periodu – izgubit će te glasove.

.
(NKP.ba)