NKP.ba bira ličnost godine Općine Kalesija: Ko je po Vama najbolji “ambasador”...

NKP.ba bira ličnost godine Općine Kalesija: Ko je po Vama najbolji “ambasador” Kalesije?!

608
0
SHARE

izbor licnosti godine opcine kaly
2014. godina je jedna od najtežih godina u postratnoj BiH.
“Februarski protesti” i “majske poplave i klizišta” su svakako nešto što će svi građani naše zemlje pamtiti prošlu godinu. Protesti i poplave nisu zaobišli niti Općinu Kalesija.
Ipak, 2014. godine su se dogodile neke lijepe stvari.

NKP.ba (Nezavisni Kalesijski Portal) je nominovao nekoliko osoba za “Ličnost godine” na “uzorku” vijesti koje smo tokom 2014. godine objavljivali na našem portalu.
Pored činjenice da je riječ o ljudima koji su učestovali u projektima od opšteg društvenog značaja, jedan od faktora je svakako i broj čitanja vijesti koje smo objavili, kao i promocija Općine Kalesija u BiH.

Iako smo imali veliki broj čitanja vijesti iz “crne hronike”, a pogotovo veliki broj čitanja vijesti o političkoj situaciji u Općini Kalesija, odlučili smo da ovoga puta niti jednog političara ne uvrstimo na našu listu.
Nažalost, građanima Kalesije ne možemo ponuditi ljude koji rade u kulturi. Ne treba zanemarit rad Gradske biblioteke, BKC-a, kao i aktivnosti KUD-ova, naročito tojšićog “14.maj” i “Biser”, ali se događaji iz kulture, nažalost, ne mogu uvrstiti u događaje koji su na neki način obilježili godinu iza nas.
Svakako da ovom prilikom treba spomenuti veoma mala budžetska sredstva koja se izdvajaju za kulturu, koja su zaista mizerna ukoliko izuzmemo sredstva koja su namjenjena za plate uposlenika u ustanovama koje su nosioci kulturnih događaja.

Na našoj lisiti nije bilo mjesta za političare!

— Kako bi učestovali u anketi NKP.ba, pročitajte zbog čega smo odabrali ovih sedam osoba…

Ličnost godine, Općina Kalesija 2014.

  • Muhamed Osmanović, FK Bosna Kalesija (32%, 166 Votes)
  • Nijaz Vejzović, FK Sloga Tojšići (17%, 88 Votes)
  • Muharem ef. Mešanović - Vahidin, MIZ Kalesija (16%, 81 Votes)
  • Sead Džafić, vlasnik UNIS TOK-a (13%, 67 Votes)
  • Mirsad Mehmedović, matematičar (13%, 66 Votes)
  • Asim Mehmedović, Dom zdravlja (6%, 31 Votes)
  • Mersad Hasanović, MSŠ Kalesija (3%, 18 Votes)

Total Voters: 516

Loading ... Loading ...

NKP.ba nominacije

mirsad mehmedovic matematikaMirsad Mehmedović, matematičar

Prvi na našoj listi je mlad čovjek, profesor matematike.
Vijest o besplatnim Youtube lekcijama iz matematike, koju smo objavli na našem portalu, privukla je veliku pažnju čitalaca. Pored pomoći za prijemne ispite za srednje škole i fakultete, Mehmedović snima i lekcije na zahtjev onih koji žele učiti matematiku.
Posebnu pažnju privukla je vijest pod naslovom “Kalesijac objasnio zbog čega se osnivaju nove političke stranke (VIDEO)”, u kojoj je ovaj mladić kroz matematičke proračune pokazao zašto se sve više ljudi odlučuje ući u politiku, pa čak i osnovati svoju stranku. Ovu vijest su nakon NKP.ba objavili skoro svi mediji u BiH, ali i mediji u Srbiji i Hrvatskoj.
Mehmedović je tokom godine bio aktivan i u UG “Korak”, koje se bavi humanitarnim radom, ali i organizacijom kulturnih dešavanja.
Primjer ovog mladića je odličan recept mladima kako mogu samostalno doprinijeti lokalnoj zajednici, ali i cjelokupnom društvu.

unis sead dzaficcSead Džafić, UNIS TOK

Dobitnik ovogodišnje nagrade najmenadžer desetljeća u BiH.
Izgradnja mosta na Spreči, koji je spojio tri kalesijska naselja sa ostakom Općine, je svakako nešto po čemu će Kalesijci pamtiti 2014. godinu.
Unis Tok je u 2014. godine ostvario najbolje rezultate od osnivanja preduzeća, a Džafić je najavio veliki broj projekata u Kalesiji u narednom periodu. Firma koja zapošljava najveći broj Kalesijaca, čak 236, a u narednom periodu ova firma je najavila i nova zapošljavanja.
U poplavama i klizištima koja su pogodila našu zemlju Džafić je donirao sredstva ne samo u Općini Kalesija, nego i u Sapni, Olovu, Varešu, Cerskoj…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMuharem ef. Mešanović – Vahidin, MIZ Kalesija

Čovjek koji duži niz godina učestvuje u velikom broju projekata od opšteg društvenog značaja. Svoju sposobnost u organizaciji posla  je pokazao proteklih godina na poziciji predsjednika Medžlisa.
Svakako da je završetak prve faze izgradnje Mektebskog centra u Dubnici kod Kalesije jedan od najznačajnijih projekata u Kalesiji.
Mešanović je bio jedan od organizatora radnih akcija u Kikačima, kada se veliki broj osoba odazvao akciji spašavanja kuća ugroženih od klizišta.

 

mersad hasanovicMersad Hasanović, MSŠ Kalesija

Hasanović je kao direktor škole pokazao sposobnost organizacije, kao i sposobnost kako pronaći i pravilno iskoristiti investicije.
MSŠ Kalesija je prva škola u BiH koja na krovu ima solarnu elektranu, koja služi za grijanje vode i grijanje školske sale.
Školska sala je nedavno, nakon nekoliko godina, skoro u potpunosti renovirana. Uređeni su parket i tribine, a uskoro će u salu i svlačionice biti ubačena i nova stolarija.
Mersad Hasanović je ujedno i predsjednik UG “Citizen”, koji je u Kalesiji prošle kalendarske godine organizovao šesti tradicionalni sajam zdrave hrane, domaćih proizvoda i turizma.

 

asim mehmedovicAsim Mehmedović, Dom zdravlja

Prvi na listi koji je i politički aktivan, ali na našoj listi se nije našao zbog politike. Vijest pod naslovom “Kraj neprijatnostima u kalesijskom Domu zdravlja” privukla je veliku pažnju naših čitalaca.
Naime, dugogodišnja praksa da pacijenti u Hitnoj infuziju primaju u hodniku je prekinuta zahvaljujući doktoru Mehmedoviću, koji je u interesu svih građana izborio da pacijenti infuziju primaju u odvojenoj prostoriji, koju su doktori ranije koristili za odmor.
Svakako da je ovaj “mali” potez pokazatelj kako novac ne mora da bude ključni faktor kako bi napravili potez koji će biti od koristi cijelom društvu.

nijaz vejzovicNijaz Vejzović, FK Sloga Tojšići

Tojšićka Sloga godinama važi za najbolje organizovani sportski kolektiv u Općini Kalesija. Jedan od najzaslužniji za to je Nijaz Vejzović, dugogodišnji predsjednik kluba.
Sloga je u proteklih deset godina jedan od najstabilnijih članova Druge lige FBiH. Kada su mnogi očekivali vrtoglav pad ekipe iz Tojšića, oni su uspjeli “izgubljenu” godinu pretvoriti u jednu od najuspješnijih u povijetsi kluba. Još jedna solidna sezona, odličan prvi dio sezone 2014/2015, krunisani su završetkom prve faze izgradnje objekta u sklopu stadiona.
Pored proširenja tribina, završetka svlačionica, Sloga je krajem prošle godine dobila i restoran. Pored novih radnih mjesta, Sloga je dobila “izvor” novca koji će u narednim sezonama itekako korisiti ovom klubu.
Sloga trenutno raspolaže uslovima koji nemaju mnoge ekipe u većim rangovima takmičenja, a na Sloginom travnjaku i objektu pored njega mogu pozaviditi i ekipe iz Premijer lige BiH.

MUHAMED OSMANOVICMuhamed Osmanović, FK Bosna Kalesija

Fudbalska ekipa kalesijske Bosne, nakon dugogodišnjeg valjanja u blatu, je protekle tri sezone doživjela uspon kada su u pitanju rezultati, ali i promocija ovoga kluba.
Jedan od najzaslužnijih za to je i Muhamed Osmanović, član Uprave kluba, i dugogodišnji ljekar ove ekipe.
Čovjek koji je doveo veliki broj sponzora u klub, veliki broj igrača, ali i čovjek koji je u ovoj ekipi obavljao i one najobičnije poslove, kao što su ravnanje travnjaka, obilježavanje linija, šišanje trave, farbanje ograde i klupa za rezervne igrače…
Prošla sezona je najuspješnija u proteklih deset godina kada je u pitanju FK Bosna, a svakako da je godinu obilježilo i gostovanje FK Sloboda Tuzla. Ekipa koju je sa klupe predvodio Ćiro Blažević bila je sigurno jedna od najpoznatijih sportskih priča u BiH u 2014. godini, a dio te priče je ispričan i na Gradskom stadionu u Kalesiji, koji nakon dugog niza godina bio mali da primi sve ljubitelje fudbala.

 

opcina zastave

(NKP.ba)