PODIJELI

Kao svojevrsna najava centralnog događaja Kulturno-vjerske manifestacije “Pašin put – Orlić 2019”, na platou dovišta proučen je Jasin-i tevhid šehidima popraćen zikrom.

Akšamski ezan na lokalitetu ‘Pašin put – Orlić’Noć uoči dove “Pašin put – Orlić”, na lokalitetu dovišta se klanja…

Posted by Nezavisni Kalesijski Portal on Petak, 26. July 2019.

U petak, 26. jula 2019. godine, između akšama i jacije na platou dovišta Orlić, uz prisustvo oko 40-tak vjernika i vjernica proučen je Jasin-i tevhid pred duše šehida.

Prisutni na brdu Orlić mogli su, u periodu između dva noćna namaza, svjedočiti nestajanju dnevnog svjetla i nastajanju noćne tmine. Zahvaljujući ekipi Federalne uprave civilne zaštite koja je osvijetlila plato na dovištu, sa brda Orlić isijavala se svjetlost.

U periodu između akšama i jacije pručen je Jasin pred duše šehide, a učenje tevhida i zikra predvodio je Muharem ef. Mešanović, imam džemata Prnjavor. Prije početka učenja Jasina prisutnima se obratio predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, Ibrahim Aljić, koji je rekao da manifestacija “Pašin put – Orlić” ima za cilj okupljanje Bošnjaka ovih krajeva koje će biti svojevrsno “saborovanje” muslimana sa područja Osmaka, Kalesije, Sapne i Zvornika. Na kraju programa glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, kazao je da okupljanje na dovištu Orlić predstavlja čuvanje običaja i adeta koji su dio tradicije bošnjačkog muslimana.

Nakon okončanja vjerskog dijela programa uslijedilo je druženje uz kahvu i sok, a klanjanjem jacije-namaza na dovištu Orlić okončana je svojevrsna najava centralnog događaja Kulturno-vjerske manifestacije “Pašin put – Orlić 2019.”

MIZ Kalesija

(NKP.ba)

PODIJELI