PODIJELI

Federalni premijer Fadil Novalić danas je u Mostaru otkrio da je potpisan ugovor za nabavku 500.000 doza Sinopharm vakcina protiv koronavirusa.

On je to potvrdio nakon sjednice Vlade FBiH, koja je danas održana u Mostaru.

“Želim obavijestiti građane FBiH da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcine Sinopharm s proizvođačem. Vlada FBiH je pregovarala direktno s Kinom za ovu nabavku, a ugovor je potpisao v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Siniša Skočibušić”, kazao je Novalić.

On je dodao da zbog klauzule tajnosti iz ugovora nisu u mogućnosti iznositi više informacija.

“Vlada NR Kine je odobrila izvoz svih pola miliona doza vakcina Bosni i Hercegovini. Svugdje u svijetu države nabavljaju vakcine. Vlada FBiH je poduzimala, poduzima i poduzimat će sve aktivnosti da za građane nabavi vakcine. Pfizer pokušavamo nabaviti u saradnji s državnim nivoom, a s Vladom Kantona Sarajevo radimo na nabavci Sputnik V preko Ruskog fonda. Za Sputnik V je struka tražila dodatna pojašnjenja i nije nam jasno zašto KS smeta ono što traži struka i zašto bespotrebno uznemirava javnost”, dodao je.

Kinezi su prošle sedmice potpisali ugovor i poslali ga diplomatskom poštom u BiH, a do jučer se čekalo da v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić formalizira svoju funkciju i dobije ovlaštenje da zaključuje ugovore.

Nakon što je stiglo ovlaštenje Skočibušić je konačno stavio potpis na ugovor. Trenutno nisu poznati detalji ugovora, odnosno cijena nabavke te rokovi isporuke.

“Imamo čvrsta obećanja o vrlo skoroj isporuci, jer isporuke iz Kine kontroliše Vlada NR Kine”, kazao je danas Skočibušić.

Ovo je prvi ugovor koji je Vlada FBiH uspjela sklopiti za direktnu nabavku vakcina protiv Covid-19.

(Klix/ NKP.ba)

PODIJELI