Obilježavanje 24. godišnjice stradanja Bošnjaka opštine Osmaci (petak, 27.maja)

Obilježavanje 24. godišnjice stradanja Bošnjaka opštine Osmaci (petak, 27.maja)

422
0
SHARE

PLAKAT osmaci 2016 STRADANJE BOSNJAKA 01

Akademija povodom 24. godišnjice stradanja Bošnjaka opštine Osmaci održaće se u petak, 27.maja 2016. godine u Domu Kulture u Šeheru kod Kalesije, sa početkom u 17 sati.

Organizatori manifestacije su Bošnjačka zajednica kulture Preporod BiH – Opštinsko društvo Osmaci i Udruženje porodica zarobljenih i nestalih lica Kalesija 1992, u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Kalesija.
Generalni pokrovitelj manifestacije je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na čelu sa ministrom Edinom Ramićem.
Programom manifestacije predviđeno je da se tog dana uz džumu namaz u džamijama na području opštine Osmaci održe tevhidi šehidima i ostalim žrtvama agresije na području ove opštine.

U okviru ove manifestacije, istog dana u 18 sati je otvaranje 6. memorijalnog malonogometnog noćnog turnira, u znak sjećanja na stradanje Bošnjaka Šehera, Drvenica, Sajtovića, Lika, Cakora, Borogova, Matkovca, Vilčevića, Kusonja, Papraće i drugih mjesta jugoistočnih dijelova opštine Kalesija, sada u sastavu opštine Osmaci.
Organizator turnira je Omladinska organizacija Šeher.

PLAKAT osmaci 2016 STRADANJE BOSNJAKA

Da podsjetimo, organizovani progon Bošnjaka jugoistočnih i drugih dijelova opštine Kalesija (uključujući maltretiranje, zlostavljanje, progon, deportaciju, odvođenje u logore, silovanja i ubistva, takođe i granatiranje mjesta naseljenih bošnjačkim stanovništvom) započeo je još u aprilu 1992. godine, kada su poginule i prve žrtve (Kusonje, Mahala). Početkom maja, tačnije 1. maja izvršen je napad na Gojčin i Jelovo Brdo, a 2. maja počeo je opšti napad i granatiranje Kalesije. U narednom periodu, kao i u toku 12. dnevnog zauzimanja centra Kalesije i istočnih dijelova opštine počinjeni su zločini nad civilima koji su od strane agresora zatečeni na okupiranom području (Kusonje, Caparde, Hajvazi, Mahala, Bulatovci, Memići, Kalesija, Prnjavor). Kulminacija progona nastaje 27. maja 1992. kada je, najvjerovatnije na osnovu naredbi političkog i vojnog vrha SAO Birač, tzv. Srpske opštine Kalesija i komandanta Birčanske brigade Svetozara Andrića, izvršen otvoreni progon i odvođenje u logore bošnjačkog stanovništva koje je ostalo u svojim naseljima, uz maltretiranja, zlostavljanja i ubijanja. Privedeni Bošnjaci zadržani su dva dana u objektu ²Čitaonica² na Kuli – Osmaci, uz stalna zlostavljanja, odvođenja I likvidacije jednog broja ljudi. Nakon toga su prebačeni autobusima u Papraću, gdje su kratko zadržani, uz nova zlostavljanja i odvođenja nekolicine, koji se idanas vode kao nestali, a potom su prebačeni u logor ²Sušica² kod Vlasenice. Po dolasku u logor nekoliko mlađih osoba (uglavnom iz Kusonja) biva izdvojeno i kojima se potom gubi svaki trag.

Nekoliko dana kasnije, početkom juna, istu sudbinu doživjelo je i preostalo bošnjačko stanovništvo naselja Borogovo, Matkovac, Kusonje, Vilčevići i Caparde.

.
(ZemanKalesija/ NKP.ba)