Obilježen “Dan šehida” u Kalesiji: Bošnjaci (ni)su zaboravili svoje najdraže sinove

Obilježen “Dan šehida” u Kalesiji: Bošnjaci (ni)su zaboravili svoje najdraže sinove

340
0
SHARE

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.
“Dan šehida” se obilježava drugog dana ramazanskog bajrama, kada muslimani odlaze na mezare i upućuju dove za bosanske šehide, koji život dadoše za svoju domovinu.

dan sehida 5Centralna vjerska manifestacija obilježavanja Dana šehida na području MIZ Kalesija je održana u Tojšićima.
Nakon učenja Jasina i Tewhida u tojšićkoj džamiji, prisutni su se uputili na mezaristan kod Atik džamije, jedne od najstarijih džamija na ovim protorima, gdje je proučena dova pred duše šehida.

Domaćin, imam u džematu Tojšići Mehmed ef. Šabanović, je prisutnima govorio o značaju obilježavanju “Dana šehida”.
“Šehid terminološki znači SVJEDOK, a bosanski šehidi su upravo svjedoci stradanja jednog naroda. Naša obaveza jeste da njihova žrtva ne bude uzaludna. Svi zajedno moramo učiniti više da sjećanje na njih ne iščezne”  – rekao je Ef. Šabanović.

Glavni imam Enver ef. Alić je naglasio da su nam šehidi upravo omogućili da se na nadolazećem Popisu stanovništva izjasnimo onako kako mi želimo.
“Šehidi su osigurali svoje mjesto na Onom svijetu, a naša sjećanja na njih nama i našoj djeci će osigurati bolju budućnost na ovome svijetu. Budimo ponosni Bošnjaci, vjere Islamske i jezika Bosanskog” – poručio je Enver ef. Alić, glavni imam MIZ Kalesija.

Nakon centralne vjerske manifestacije obilježavanja Dana šehida u jutarnjim satima, imami kalesijskog Medžlisa su obilježili učenjem Jasina i Tewhida u svojim džematima sjetili bosanskih šehida.

 

— Čini se da, kako vrijeme prolazi, Odluka Rijaseta o “Danu šehida” sve više dobija na važnosti i značaju.
Povijest nam kazuje da su se na ovim prostorima mnogo puta dešavali pokolji, i to samo iz jednog razloga – zaborava.
Nažalost, sve manje Bošnjaka se sjeća svojih najdražih sinova, pa čak i za “Dan šehida”.

Na centranlnoj vjerskoj manifetsaciji obilježavanja “Dana šehida” u kalesijkom Medžlisu prisutovao je veoma mali broj vjernika.
(Ne)odziv je izazvao čuđenje kod imama ali i drugih prisutnih.
Na manifeatciji je prisutovao načelnik Općine, kao i predsjedavajući OV Kalesija, ali ne i predstavnici boračkih udruženja.
Veoma mali broj saboraca kalesijskih šehida je prisutovao ovoj manifestaciji, ali najviše zabrinjava nedolazak članova šehidskih porodica, iako je jedan od ciljeva obilježavanja “Dana šehida” upravo da se ovim porodicama pokaže da nisu zaboravljene.

(NKP.BA)