Perić: Svaki političar u svom selu otvorio fakultet

Perić: Svaki političar u svom selu otvorio fakultet

369
0
SHARE

Nedavni skandal s Petrom Jurčićem, aktuelnim predsjednikom Nadzornog odbora (NO) Razvojne banke FBiH, koji je s lažnom diplomom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu obavljao i dužnost generalnog direktora “Hypo Alpe-Adria banke” sa sjedištem u Mostaru, otvorio je i priče o mnogim rukovodećim kadrovima u BiH koji su duboko upleteni u ovaj vid korupcije, piše Avaz.

Javna je tajna da se u BiH mogu dobiti falsificirane diplome po cijenama od 2.000 do 5.000 KM, a nadležne inspekcije sumnjaju čak i u to da skoro svaka deseta osoba u BiH ima lažnu diplomu!?

Davorin Lesko, glavni prosvjetni inspektor u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nedavno je upozorio da su lažne diplome preplavile BiH, zbog čega je, prema njemu, neophodna sistemska inspekcija diploma u saradnji s tužilaštvima i SIPA-om, a što bi pokrenulo pravu lavinu slučajeva sličnih Jurčićevom.

Podsjetimo da je nedavno otkriven i slučaj kandidata za glavnog revizora javnog sektora Republike Srpske Mileta Banike, čije je imenovanje osporio Milorad Dodik, predsjednik RS, zbog sporne diplome Fakulteta za uslužni biznis iz Sremske Kamenice.

“Avaz” je objavio informaciju da je generalni direktor “Željeznica FBiH” (ŽFBiH) Nedžad Osmanagić izabran za direktora ove državne kompanije s višom školom te da nikada nije diplomirao mašinstvo, kako je tvrdio u svom CV-ju, ali je, ipak, zasjeo u direktorsku fotelju.

Afera u kojoj je 30 carinika bivše Carinske uprave FBiH radilo s krivotvorenim diplomama, također je pokazatelj da je u BiH ova vrsta kriminala i korupcije duboko ogrezla i u državnim institucijama.

Nedavna akcija policije MUP-a RS u kojoj je otkrivena nelegalna štamparija za izradu diploma ukazuje na mogućnost da su ovakvi dokumenti godinama pravljeni i prodavani onima koji su se zapošljavali u državnim, ali sigurno i u privatnim firmama i ustanovama.

U Livanjskom kantonu, u kojem egzistiraju fakulteti koji se dovode u vezu s novosadskim univerzitetom, također su u posljednje vrijeme izazvali dosta polemika u javnosti.

Josip Perić, zastupnik HSP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH, figurativno opisuje situaciju iznoseći stajalište da je “svaki političar u svom selu otvorio fakultet”.

– Vidite i sami šta se radi. Ova oblast je totalno neuređena i tu vlada veliki kaos. Danas u svakom selu imate neku nazovimo je visokoškolsku ustanovu koja ne zadovoljava ama baš nikakve kriterije. Te ustanove služe da ljudi preko noći postanu akademici. Država je kriva što je obrazovanje stavila pod ingerencije kantona – kaže Perić u izjavi za “Avaz”.

On tvrdi i da se osobe za koje se utvrdi da su krivotvorile diplome uopće ne sankcioniraju.

– Svi oni koji su pošteno završili školovanje šute i trpe. Oni sjede kući bez posla, a ovi što su preko noći postali stručnjaci rade gdje hoće. Država je kriva, jer je dopustila da se nekontrolirano otvaraju ustanove sumnjivih kvaliteta – upozorava Perić.

I Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i nauke, ukazuje na to da je ključni problem taj što su sve nadležnosti visokog obrazovanja na kantonalnim nivoima vlasti.

– Mi samo možemo koordinirati i ništa više. Iako imamo svoj inspektorat, ne možemo raditi ukoliko nam kantoni ne pošalju zahtjev. Mi vršimo kontrolu samo gdje se ukaže potreba. Prevedeno, nama su ruke svezane i to jeste veliki problem – kaže Mašić.

Nema nadzora

Prema Mašićevim riječima, samo u Srednjobosanskom kantonu (SBK) postoji dvocifren broj visokoškolskih ustanova, a da u tom kantonu nikada nije usvojen zakon o visokom obrazovanuju.

– Onda se postavlja pitanje ko vrši nadzor nad tim ustanovama. Najveća nepravda je i to što visoko obrazovanje nije smješteno na državni nivo. Federacija BiH, kao i RS, tu ne mogu ništa. Veliki je broj kantona koji s nama ne žele ni da sarađuju. Nije onda ni čudo što imamo veliki broj krivotvorenih diploma, jer nema jasnog nadzora koji je itekako bitan – rekao je Mašić.

 

(NKP kalesijski.com/ Avaz)