PODIJELI

Sve do posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu i bošnjačko stanovništvo, vjernici okolnih sela su džuma-namaz koji se obavlja petkom, uglavnom klanjali na Kušlat džamiji.

U posljednjoj agresiji, u kojoj je Bosna i Hercegovina napadnuta od strane Srbije i domaćih ekstremista, Kušlat džamija je spaljena, da bi nekoliko godina poslije rata bila obnovljena.

Danas ona prkosi svojim lijepim izgledom. Vidljiva je iz daleka, ali teško pristupačna za sve koji bi željeli da je posjete, a naročito za starije osobe i djecu.

Od svoje izgradnje do danas, ona ima prilaz uskom utabanom stazom koja se penje uz Kušlat, vrlo okomit i teško savladiv, naročito u vrijeme zime i snijega.

Podržite projekat: Darujte stepenik za Kušlat džamiju
Početak radova.

Kulturno-historijski značaj

Želimo da izgradnjom puta (stepenica) damo ono što joj pripada, a to je da oživimo, kako vjerski, tako i kulturno-historijski značaj.

Realizacijom ovog projekta iz podnožja Kušlat stijene do Kušlat džamije, ovo prelijepo zdanje postaje mjesto posjete velikog broja vjernika i ljudi zainteresovanih za historiju i kulturu.

Njena stoljetna uloga u vjerskom životu muslimana ovoga kraja zaslužuje jedan uređen prilaz. Ona je bila značajan stub oko koga se njegovala i čuvala islamska vjera, kultura i tradicija.

Uz Božiju pomoć i našu darežljivost, poklonićemo put (stepenice) prelijepoj Kušlat džamiji. Te ćemo je učiniti dostupnom svim onima koji žele da u njoj obave molitvu i tako se oduže njenoj vrlo značajnoj ulozi na očuvanju islamske vjere.https://www.youtube.com/embed/_5BvvSzbV9Y?feature=oembed

Podaci za donaciju

Poštovani, za sada, jedini način prikupljanja sredstava je lično ili preko PayPal-a, za informacije se javite na e-mail adresu kuslat2020@gmail.com.

Odbor za provedbu projekta: Nezir Muratović, Ahmet Mekanić, Dalija Mehmedović, Semso Salihović i Senaid Muratović.

(Mojinfo.ba/ NKP.ba)

PODIJELI