PODIJELI

JU Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ pokrenula je aktivnosti na prikupljanju i uređenju građe za opremanje i otvaranje spomen-sobe posvećene kalesijskim borcima.

S tim u vezi, ovu ustanovu posjetili su mr. Omer Zulić, direktor Arhiva TK, i prof. dr. Iet Šabotić, profesor historije na Filozofskom fakultetu u Tuzli, koji su obećali pomoć u opremanju spomen-sobe.
BKC SPOMEN SOBAA

Još u toku agresije bila je opremnjena spomen-soba 205. brdske brigade. Spomen-soba je prvobitno bila smještena u Hidanima. Kasnije je građa iz te spomen-sobe čuvana u neuslovnim prostorijama zgrade Policijske stanice Kalesija pa je došlo uništenja i nestanka značajnog broja fotografija i dokumenata. Dio te građe trenutno se nalazi u BKC-u. Nakon uvida u stanje te građe (fotografije, dokumenti, karte, ratni dnevnici…), uvtrđeno je da se hitno mora raditi na očuvanju i sprječavanju daljeg uništavanja te građe.

– Ja sam u toku rata uređivao spomen-sobu i Hidanima. Bilo je vrijednih eksponata i bila je lijepo opremljena. Velika je šteta što se građa iz vremena agresije nalazi u vrlo lošem stanju. Nedopsutivo je da imamo tako loš odnos prema tom značajnom periodu naše historije, kazao je prof. dr. Izet Šabotić.

I mr. Omer Zulić je mišljenja da se pod hitno nešto mora uraditi.
BKC spomen soba OMER ZULIC

– Hitno se mora pristupiti spašavanju i zbrinjavanju ovih historijskih izvora. To je i zakonska obaveza koju propisuje Zakon o arhivskoj djelatnosti. Drago mi je da je BKC pokrenuo ove aktivnosti. Arhiv Tuzlanskog kantona spreman je pružiti svu neophodnu stručnu, kadrovsku i tehničku podršku u očuvanju i zaštiti ove građe. Predlažemo da se nađe adekvatan prostor za čuavnje ovih arhivalija, te da se uradi stalna postavka izložbe spomen-sobe, kako bi bila dostupna široj javnosti, a posebno mladima, kazao je mr. Omer Zulić.

Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC „Alija Izetbegović“, već je dogovorio saradnju sa Arhivom TK i direktorom Omerom Zulićem.

– Pomoć Arhiva TK i direktora Zulića je vrlo značajna. Već smo im ustupili dio fotografija i dokumenata da izvrše digitalizaciju, kako bismo ih sačuvali, Nažalost, dosta toga je uništeno. Načelnik Sead Džafić i predsjedavajući Općinskog vijeća Fadil Alić spremni su podržati ove aktivnosti. Planiram, zajedno sa mr. Omerom Zulićem, direktorom Arhiva TK, da narednih dana o tome razgovaram sa načelnikom Džafićem i predstavnicma boračkih organizacija, kako bismo uspješno odradili ovaj posao, kazao je Fahrudin Sinanović, direktor BKC-a, dodajući da u zgradi BKC-a ima mjesta i za spomen-sobu.
bkc FAHRUDIN SINANOVIC

Sinanović je još naveo da će uskoro uputiti poziv građanima Kalesije da ustupe fotografije, dokumente ili neke druge predmete koji bi bili mogli biti dio stalne postavke spomen-sobe posvećene kalesijskim borcima.

Osim posjete građana, u spomen-sobi bi se mogli organizovati i časovi historije učenicima osnovnih i srednjih škola, na kojima bi se podsjetilo na herojsku borbu branilaca Kalesije i Bosne i Hercegovine.

(NKP.ba)

PODIJELI