Polovina javnih česmi u TK nema ispravnu vodu za piće (VIDEO)

Polovina javnih česmi u TK nema ispravnu vodu za piće (VIDEO)

698
0
SHARE

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona utvrdio je neispravnost vode na polovini kontrolisanih javnih česmi tokom ovog mjeseca. Uglavnom je riječ o manjim zagađenjima, ali s obzirom na slabiju kontrolu ovakvih izvorišta, a njihovo povećano korištenje tokom ljeta, iz zavoda pozivaju građane da se kod njih informišu o kvaliteti vode koju koriste.

Voda iz javne česme „Lipa“ u tuzlanskom naselju Mosnik je neispravna prema analizama Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Oznake o neispravnosti na ovom mjestu nema, a mještani kažu da ovu vodu redovno koriste ne samo oni, već i građani iz drugih dijelova Tuzle.

„Još se niko nije pojadio da kaže da ima želudačne bolove ili stomačne bolove ili tako nešto ili da se pojadu nečemu, jer da se neko pojadio, da ne valja voda, ne bi došli“, kaže nam mještanka.

Oznake o kvalitetu vode nema ni na Javnoj česmi Kiseljak, koja je također neispravna prema nedavnoj analizi Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

„Upozorenje čitam, a imam 66, 67 godina. Nikad još nisam da ne pijem ovu vodu i ja i moji roditelji i mještani“, priča mještanin.

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je informaciju o uzorkovanju i laboratorijskoj analizi vode javnih česmi objavio na svojoj veb i fejsbuk stranici, a rezultati su dostavljeni kantonalnoj sanitarnoj inspekciji i higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja. Polovina od ukupnog broja voda na javnim česmama nije ispravna.

„Uglavnom, u pitanju je mikrobiološko zagađenje vode, odnosno prisustvo bakterija. To su koliformne bakterije, ešerihija koli, enterokoke, dakle bakterije koje su indikatori fekalnog zagađenja vode“, ističe Nadina Nuhbegović iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Analiza Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona rađena ovog mjeseca pokazala je da je voda sa javne česme u Par selu ispravna. Nalazi se na jednoj od najprometnijih saobraćajnih dionica u Tuzlanskom kantonu, onoj između Tuzle i Živinica, pa svakodnevno veliki broj mještana, ali i prolaznika, koriste vodu upravo sa ovog izvorišta.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona preporučuju građanima da se informišu o ispravnosti vode na javnim česmama prije njihovog korištenja, ali da ona ne bude glavni izvor vode za piće unutar nekog domaćinstva zato što u većini slučajeva na ovakvim mjestima nema organizovanog sistema kontrole, niti mjera koje trebaju spriječiti zagađenje vode, kao što je slučaj sa gradskim vodovodima.

(BHRT/ NKP.ba)