Pomoću Kluba za traženje posla zaposleno 55 osoba u TK

Pomoću Kluba za traženje posla zaposleno 55 osoba u TK

125
0
SHARE

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

U Kantonalnoj službi za zapošljavanje 2011. godine je otvoren Klub za traženje posla u Tuzli, a 2012. i u Živinicama. Od januara ove godine i mladim iz općine Kalesija omogućen je jedan takav klub. Do sada je 55 osoba koje su prošle edukaciju, zaposleno, prenosi RTV Slon.

Cilj je pomoći osobama od 18 do 30 godina da lakše dobiju zaposlenje. Nezaposlenima je omogućeno da kroz savjetodavni rad lakše pronađu posao.

„ Taj savjetodavni rad svakako podiže motivaciju i samopouzdanje mladim osobama da lakše idu prema poslodavcima. Kako lakše doći do posla, predstaviti se i tako dalje“, ističe Razija Majstorović, rukovoditeljica Sektora za zapošljavanje Službe za zapošljavanje TK.

Od 260 mladih osoba koji su do sada prošli edukaciju, do sada je zaposleno oko 20 posto od ukupnog broja. Međutim, kada uzmemo u obzir podatke o broju nezaposlenih, to nisu ni približno zadovoljavajući rezultati.

„ Ali moram reći bez obzira na ovaj naš trud da se mladima daju sve upute oko pronalaska, posla, ukoliko nema slobodnog radnog mjesta na tržištu rada, onda je to sve upitno“, kaže Majstorovićka.

Prema riječima Majstorovićke, mladi su zainteresovani za traženje posla, i dodaje da se Služba trudi da svim osobama pruži priliku. U klubovima za traženje posla mogu dobiti informacije o tome kako napisati biografiju, kako obaviti intervju sa poslodavcem, pa čak su ti klubovi i posrednici između poslodavca i nezaposlene osobe. Međutim, radna mjesta se sve manje otvaraju, čak se i oni koji su u radnom odnosu, bore da sačuvaju to mjesto. Ipak, bilo kako bilo, u vremenu kada je ekonomska situacija u zemlji sve teža, mladim osobama dobro dođe bilo kakva pomoć.

(NKP kalesijski.com)