PODIJELI

Mještani Općine Kalesija strahuju od svake kiše. Jučerašnji pljuskovi izazvali su vodene bujice koje su bile toliko jake da su nosile sve pred sobom. Uništena je putna infrastruktura na brojnim mjestima. Pokrenuta klizišta. Komisije za procjenu šteta od jutra na terenu. Stanje priprodne nesreće proglašeno u četiri mjesne zajednice.
Ekipa N1 Televizije je provela dan s mještanima Kikača.

— VIDEO prilog pogledajte OVDJE. —

Nezapamćena vodena bujica, ostavila je u dvorištu kuće Envera Avdića nanose kamenja i šljunka. Uništila sve što je posadio. Jedva je, kaže, uspio spasiti životinje. Toliku snagu vode u svojih više od 60 godina, nije vidio. Gore nego 2014.

Izvor: N1

“To je za 15-20 minuta stvorila se rijeka. Ovo je obični kanal ovuda nema nekog potoka. Mi smo branili ovdje, ja sam stavio neke vreće, prokopavao ručno, gdje imaju šahtovi vadio, da ne bi začepilo, ali ne može, to je osvojilo, samo sam branio kuću. Otišao sam tamo, imao janjadi, nekako sam ih pokupio unio u štalu”, ispričao nam je Enver.

Neprospavana noć i iza porodice Islamović. Kuća na broju 17 – u blatu. Ono što je opstalo od posijanog – nejestivo. Jer, kanalizacija se izlila. Bujice su svuda raznosile zagađenu vodu. Naza Islamović krivi, i neodgovorne komšije ali i vlasti. Moglo se spriječiti.

Izvor: N1

“Kanali se tamo trebaju iskopati. Ja sam jutros išla gore, nigdje kanala nema. Sve je zagrnuto. Bili iskopani kad su bile poplave 2014. To se sad sve zagrnulo niko ne da kroz svoje i sve meni. Sve meni. Bila dva kanala sad se sve na jednu stranu navelo”, kazala je Naza.

Dok se smjenjuju kiša i sunce – mještani Kikača, na oprezu. U pripravnosti. Svi gledaju u tmurno nebo. Mehmedalija Karić je, kaže, cijeli dan iz dvorišta izvlačio kamenje i mulj. Sada sjedi i čeka.

Izvor: N1

“Više od pola metra je bilo zemlje. Sve smo vukli gore opet, nazad vraćali. Čistili. Što smo mogli. Što nismo mogli, šta ćemo. Kažu neki mještani da ne pamte da je bilo ovakvo nevrijeme? Bilo je 2014. isto kada su i klizišta krenula, ali ovdje je sad malo žešće bilo nego 2014”, kazao je Mehmedalija.

A na drugoj strani ulice desetine domaćinastava strahuju. Ponovo su aktivna klizišta. Na nekoliko stotina metara od kuća. No, bez evakuacija stanovništva. Osim domaćinstava uništena i putna infrastruktura.

Lokalni put je neupotrebljiv. Pogotovo za automobile. Komisija je bila na terenu. Preliminarne procjene su da će biti potreban potpuno novi sloj asfalta i ko zna kolika finansijska sredstva.

A Općina sve neće moći sama sanirati. Apeluju na više vlasti, kantonalne i federalne za pomoć.

Izvor: N1

“Operativni štab je u stalnom zasjedanju pratimo situaciju na terenu. Formirane su i komisije koje su na terenu i prave prve procjene šteta koje su nastale kako bi mi mogli angažovati mašine i ljudstvo da rade na uklanjaju nanosa”, kazao je Ramo Abidović, portparol Općine Kalesija.

Štete će se zbrajati danima. Iz Općine pozivaju mještane da prijave štete ukoliko komisije zbog obilnog posla nisu stigle u njihove domove.

(N1/ NKP.ba)

PODIJELI