Predmet od bakra starosti oko 600 godina, pronađen u kalesijskom naselju Kikači...

Predmet od bakra starosti oko 600 godina, pronađen u kalesijskom naselju Kikači (FOTO)

3119
0
SHARE

U naselju Kikači kod Kalesije, prilikom poljoprivrednih radova, u zemlji na dubini oko 30 cm, mještanin Hajrudin Avdić pronašao je neobičan predmet.
Radi se o bakrenom predmetu neobičnog izgleda koji je sa dvije strane ukrašen različitim motivima.

Pronalazak ovog predmeta ga je zainteresovao pa je odlučio da sazna o čemu se radi i kolika je starost ovog predmeta.
Pronađeni predmet predao je Ekremu Sakiću, profesoru historije, saradniku Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

O pronalasku ovog predmeta, on je obavijestio Muzej Istočne Bosne a i zatražio stručno mišljenje poznatog historičara i arheologa Envera Imamovića.

Na upit o kakvom predmetu se radi, profesor Imamović je odgovorio:
“Isti ovakav predmet je pronađen ove godine, a što je objavio portal cazin.net s tim da je jedina razlika u ukrasnim motivima na pronađenim predmetima. Ukras na pronađenom predmetu koji je objavljen na portalu cazin.net je ljiljan dok je ukras na predmetu pronađenog u Kikačima druge vrste. Na prvi pogled se čini da je riječ o dijelu nekog većeg predmeta vjerskog sadržaja.”

Pronalazak ovog neobičnog predmeta je samo još jedan od dokaza da je prostor Kikača bio naseljen tokom srednjeg vijeka, o čemu svjedoče i nekropole stećaka u ovom naselju kao i brojni srednjovjekovni toponimi.
Nažalost, Kikači, kao i druga naselja na prostoru Općine Kalesija, do sada nisu bili predmeti ozbiljnijih arheoloških istraživanja koja bi bacila više svjetla na period bosanskog srednjovjekovja.

Autor: Ekrem Sakić, prof.
(NKP.ba)