Presretači u TK: Veliki pomaci u sigurnosti saobraćaja (VIDEO)

Presretači u TK: Veliki pomaci u sigurnosti saobraćaja (VIDEO)

518
0
SHARE

Dva presretača Jedinice za saobraćaj Uprave policije TK operativna su već mjesec dana, pogotovo na dionicama gdje se razvijaju veće brzine. Zahvaljujući uređaju unutar vozila vrši se  kontrola i kažnjavaje učesnike u saobraćaju bez zaustavljanja. Kazne stižu na kućnu adresu.

Pored preventivnog djelovanja Jedinica za saobraćaj je na putevima gdje su postavljena veća ogranićenja brzine kretanja djelovala i represivno. U posljednjih mjesec dana ukupno su evidentirali 290 prekršaja. Od tog broja 216 se odosi na prekoračenje brzine.Pomoću video nadzora, koji ima mogućnost snimanja u krugu od 360 stepeni, evidentiraju se i ostali prekršaji.

Među njima su prolazak kroz crveno svjetlo, nekorištenje pojasa, upotreba mobilnog telefona, preticanje na dijelovima puta gdje je to saobraćajnim znakom to zabranjeno.Ima mogućnost prepoznavanja registarskih oznakaza kojima je raspisana potraga, kao i neregistrovanih vozila.

U uređaju koji posjeduje najsavremeniji radarski sistem se nalazi i baza podataka u kojoj su registarske oznake vozila osoba koje su policiji zanimljive i koje su višestuki povratnici u prekršaje. Velika je ovo olakšica u radu policije jer vozače, zbog bilo kojeg prekršaja, ne moraju zaustavljati.

Ukoliko napravite neki od prekršaja, a evidentira ga presretač, nemojte se iznenaditi ako vam dođe plava koverta u kojoj je sve obrazloženo. U Jedinici za saobraćaj  PU TK podsjećaju na činjenicu da u saobraćaju moramo biti odgovorni, kako zbog sigurnosti tako i zbog kazni. Dva presretača pokrivaju kompletan kanton tako da nikada ne znate na kojem putnom pravcu ih možete sresti.

Više u video prilogu RTVTK

(rtvtk / NKP.ba)