Primirje u Gazi stupilo na snagu: Privremeni prekid vatre i razmjena zarobljenika...

Primirje u Gazi stupilo na snagu: Privremeni prekid vatre i razmjena zarobljenika nakon sedam sedmica rata

259
0
SHARE
  • Na snagu je stupilo četverodnevno primirje u borbama između Izraela i Hamasa.
    Ova informacija je veoma zanimljiva, jer kao da se radi  zaista o direktnom sukobu Izrala sa Hamasom, te kao da Palestina i Palestinci nisu problem, A POSEBNO NAJVEŽE ŽRTVE, od kojih je ogroman broj žena i djece koji nemaju veze sa Hamasom.

Bude li uspješno, to će označiti prvu pauzu u borbama u gotovo sedam sedmica rata.

Sporazum o privremenom prekidu vatre također uključuje oslobađanje 50 žena i djece, nekih od oko 240 ljudi koje je Hamas uzeo kao taoce tokom svojih napada 7. oktobra.

Očekuje se da će prva grupa od 13 talaca biti oslobođena danas u 15 sati. Zauzvrat, Izrael je rekao da će osloboditi 150 palestinskih žena i tinejdžera koje drže u svojim zatvorima.

Pauza u borbama također će donijeti olakšanje za 2,2 miliona Palestinaca u Pojasu Gaze, uz obećanje više prijeko potrebne pomoći enklavi prema sporazumu.

Borbe su se nastavljale do posljednjih nekoliko trenutaka. Reporter BBC-ja javlja kako je čuo udare minobacačke vatre blizu granice Izraela i Gaze. Izrael je rekao da ovo nije kraj rata – vlada je obećala dovršiti svoju misiju eliminacije Hamasa i vratiti sve taoce.

 

(VaseVijesti / nkp.ba)