PODIJELI

Iako je Kalesija za 2017. godinu najavljena kao najveće gradilište u BiH, tokom prethodnih deset i pol mjeseci nije bilo mnogo radova. Pošto je već nastupio i hladniji period, može se komotno “podvući crta” na građevinsku sezonu.
Koliko je bila uspješna, svakako je za analize.

Kada je u pitanju centar Kalesije, općinski načelnik se nedugo nakon preuzimanja mandata u emisiji “Otvoreno” na lokalnom Radio Feralu pohvalio da je u jednoj posjeti Sarajevu, u zgradi Vlade FBiH, završi više stvari nego njegovi prethodnici za 20 godina.
Jedna od stvari koje je načelnik “završio” sa posjetom Sarajevu je bila “utopljavanje zgrada”, te je obećao da će se “umiti, ofarbati, fasadirati” u 2017. godini
(u linku vijesti na VIDEO zapisu broj 2 – pogledajte od 09.00)

Neki od radova koji su ipak realizovani u 2017. godini jeste projekat “Parkinga”, odnosno naplata parkinga.
Riječ je, ipak, o projektu koji je započet i ranije, a u ovoj godini je realizovan do kraja, naravno zahvaljujući prije svega Općinskom vijeću Kalesija, koje je i izglasalo ovu odluku, a sve je, kako su to u više navrata isticali u JP “Vodovod i kanalizacija”, inicirao aktuelni općinski načelnik.

Ono što je razlika između parkinga koji se naplaćuju u Kalesiji i u drugim gradovima u BiH, ali i u svijetu, parking mjesta u Kalesiji nisu uređena.
Tako su bare i blato u jesenjem terminu sasvim normalna pojava na relaciji od automobila prema parkomatima.
Dva velika parking placa nisu asfaltirana, a rješenje za to odgovorni su pronašli tako što su postavili tablu kojom se “precizira” da je cijela površina parking prostor.

Zbog velikih problema prilikom parkiranja automobila, te ulaza i izlaza sa istih u prijepodnevnim satima tokom radnik dana, jedan od velikih parkinga je u oktobru obilježen sa krečom.
Bio je to praktičan potez, koji je donekle olakšao kretnje vozilima, ali izazavo i smijeh kod brojnih građana, ali i tokom kišnih dana dodatno uprljao ionako neuredan prostor.

Parking u centru Kalesije, oktobar 2017.

Mjesec dana kasnije, parking u Kalesiji je ostao bez linija…

Parking u centru Kalesije, novembar 2017.

Čini se da će JP “Vodovod i kanalizacija” Kalesija i u narednom periodu trebati nove radnike.
Ovoga puta, čini se da je najpoželjnije da se u radni odnos primi, po mogućnosti na neodređeno, moler.
Slobodnih stranica u mostarskom “Večernjem listu” ima, i sa nestrpljenjem čekaju novi Konkurs iz Kalesije.

Podsjećamo, početkom ovoga mjeseca u mostarskom “Večernjem listu” je objavljen Konkurs za posao na radnom mjestu “Parkinzi”, na neodređeno.
Mi smo prognozirali da će na ovo mjesto biti zaposlen sin jednog od vijećnika koji čini parlamentarnu većinu u OV Kalesija.
Ranije je u ovo JAVNO PREDUZEĆE zaposlena dva vijećnika, također iz parlamentrane većine, ali su oni zaposleni bez konkursa.

(NKP.ba)

PODIJELI