PODIJELI

Neformalna grupa građana Kalesije, organizovala je danas (12.07.) u podne, na platou ispred BKC u ovom gradu, mirne proteste, zbog sporne odluke vijećnika Općinskog vijeća Kalesija, da povećaju svoja primanja.

Naime, 7 dana ranije, po hitnoj proceduri usvojenom odlukom Općinskog vijeća Kalesija, donesenoj na 5. redovnoj sjednici ovog vijeća, posljednjoj pred ljetnju pauzu (što kako je primijećeno od govornika na današnjim protestima, svakako nije slučajno) paušali koje vijećnici primaju povećani su sa 350 na 650 KM, a dnevnica sa 50 na 100 KM.

Protiv ove odluke, na samoj sjednici, bila su svega 3 vijećnika, čija su imena prilikom isticanja na današnjem skupu izazvala aplauz okupljenih. S druge strane navođenje imena 20 vijećnika koji su bili za odluku o povećanju svojih primanja, pa čak i ona 4 koji su bili odsutni je izazvalo uzvike negodovanja okupljenih građana.

Prije samog protestnog skupa, tokom prošle sedmice, na donošenje ove odluke reagovala je stranka Narod i Pravda, jedina stranka či Klub vijećnika nije potpisnik Zahtjeva/Prijedloga odluke, i čiji vijećnici su glasali PROTIV, a zatim se oglasio i SDP, ogradivši se od svojih vijećnika, nazvavši Odluku neprihvatljivom, drskom i bahatom, “posebno u vrijeme pandemije Covid 19”, i izvinuvši se građanima zbog neprihvatljivog i nerazumnog ponašanja vijećnika izabranih sa liste ove partije. A reagovali su, osuđujući ovu odluku i ponašanje općinskih vijećnika, i iz JOB “Unija veterana” Općine Kalesija, Petriotske lige Kalesija, a, na sam dan održavanje protesta i Udruženje Antifašista i boraca NOR-a BiH Kalesija

– Pogledajte video zapis prilikom čitanja imena vijećnika koji su glasali ZA i PROTIV…

  • — Na Facebook stranici NKP pogledajte galeriju sa fotografijama sa protesta – OVDJE


Protestnom skupu, prethodno uredno prijavljenom Policijskoj upravi Kalesija, prisustvovalo je nekoliko stotina građana.
Snimci sa skupa okupljenih građana imaju mnoštvo pregleda, a svoje teportaže sa skupa je danas napravilo nekoliko TV kuće; NTV (Kalesija), RTVTK, O Kanal, N1…

RTVTK

O Kanal

– Pogledajte prilog N1 Televizije

(NKP.ba)

PODIJELI