Provjerite natpis na ambalaži: Svinjski aditivi u čokoladama, čipsu, keksu, jogurtu…

Provjerite natpis na ambalaži: Svinjski aditivi u čokoladama, čipsu, keksu, jogurtu…

1904
0
SHARE

Prema pisanju srbijanskog lista Kurir oko 200 proizvoda za koje potrošači nikad ne bi posumnjali da sadrže sastojke životinjskog porijekla puni su, ni manje ni više nego – svinjetine!
e 474 svinjska mast

Prije nego što kupite čokoladu, čips, keks, pivo, žvakaće gume, jogurt, pastu za zube, provjerite da li se na ambalaži nalazi oznaka E474. Pomenuti emulgator je zapravo prerađena svinjska mast, koja se nalazi i u mnogim sokovima, keksu, mlečnim namazima, ali i šminki”, prenosi Preporod pisanje Kurira.

Branislav Zlatković, profesor gotove hrane u Institutu za prehrambenu tehnologiju i biohemiju biljnih proizvoda na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, potvrđuje za Kurir da prehrambeni proizvodi u kojima se nalazi ovaj emulgator, ali i želatin, sadrže svinjsku mast ili masnoće drugih životinja.

– Želatin se dobija kuhanjem vezivnog tkiva kalogena iz mesa, kostiju, nogica, ušiju, odnosno tkiva koja vezuju mišiće za kost. Što se tiče enzima, oni se dodaju namirnicama kako bi vezali ulje i vodu, ali i da bi spriječili razdvajanje. Ima ih i u džemovima i gustinu – objašnjava Zlatković i dodaje da ti sastojci nisu opasni po zdravlje ljudi.

Generalno, ovaj želatin može biti halal, haram ili mešbuh, u zavisnosti od njihovog porijekla (biljno ili životinjsko), sastava, rastvarača i nosača koji se koristi.
Ipak, na potrošačima je da obrate pažnju čije proizvode kupuju te njihovo porijeklo, zaključuje na kraju Preporod.

(NKP.ba)