PRVI OSLOBOĐENI GRAD: Na današnji dan prije 32 godine oslobođena je Kalesija

PRVI OSLOBOĐENI GRAD: Na današnji dan prije 32 godine oslobođena je Kalesija

1119
0
SHARE
  • Danas se obilježava 32..godišnjica oslobođenja Kalesije. Naime, 23.maja 1992.godine, nakon dvanaest dana okupacije, oslobođena je Kalesija, koja je tada postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini.

Vojnički podvig hrabrih kalesijskih patriota i poraz vojno daleko nadmoćnijeg neprijatelja krajem maja 1992.godine na kalesijskom ratištu odjeknuo je širom Bosne i Hercegovine. Patriotske snage su tada dobile dodatnu elan i motiv u borbi za cjelovitu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Nakon zauzimanje podrinjskih gradova i sela, etničkog čišćenja, logora i zločina nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, srpski ekstremisti, potpomognuti JNA, su zaustavljeni na rijeci Bijeljevac u Miljanovcima. Slabije naoružani kalesijski mladići, u tenisicama i farmericama, ali sa velikim srcem i ogromnim patriotskim nagonom su na Bijeljevcu pružili odlučan otpor i za agresora neprobojan bedem.

Poslije konsolidacije na Bijeljevcu uslijedio je munjevit i energičan odgovor kalesijskih boraca u cilju oslobađanja Kalesije Centra i okupiranih naseljenih mjesta u istočnom dijelu kalesijske općine.

Hrabri Kalesijci, pripadnici tadašnje Terotorijalne odbrane, Patriotske lige, aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, uz pomoć prognanika iz Podrinja i boraca iz susjednih općina (Tuzle, Živinica…) su 23.maja 1992.godine oslobodili Prnjavor i centar Kalesije. Dva dana kasnije oslobođena je Dubnica, a do kraja mjeseca maja patriotske snage su vojnički ovladale naseljenim mjestima Kalesija Gornja, Zolje, Brda…

Oslobađanjem naseljenih mjesta u sjeveroistočnom dijelu općine Kalesija deblokirani su Jajići i sela na prostoru općina Sapna i Teočak koja su bila u okruženju. Također, uspostavljena je i putna komunikacija Teočaka i Sapne sa slobodnom teritorijom na području tuzlanske regije.

  • Svim Kalesijcima želimo sretan 23.maj – Dan općine Kalesija

 

(NKP.ba)