PODIJELI

S obzirom da je rok za sanaciju tunela Čaklovići na magistralnom putu Tuzla – Zvornik istekao prije petnaest dana, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona zatražilo je od JP „Ceste Federacije BiH“ što hitniji završetak radova na rekonstrukciji tunela.

U resornom kantonalnom ministarstvu kažu da su dobili obećanja da će radovi biti okočani do 15.novembra, a da bi saobraćaj kroz tunel u Čaklovićima u promet trebao biti pušten od 17.novembra.

Radovi na sanaciji tunela Čaklovići, na relaciji Tuzla – Kalesija – Caparde su u završnoj fazi. Zbog nepredviđenih radova, kako su pojasnili iz Direkcije cesta Federacije došlo je do probijanja rokova. Tunel u Čaklovićima je na veoma frekventnoj dionici koja povezuje Tuzlu sa općinama Kalesija, Sapna, Teočak i dalje prema Republici Srpskoj.

U Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, kako dozanajemo od Nenada Lukanovića, pomoćnika ministra za sobraćaj TK, iz Direkcije cesta FBiH dobili su garanciju da će radovi biti okončani za 15 dana. S obzirom da je saobraćajnica na kojoj se nalazi tunel Čaklovići, jedan od istočnih ulaza u TK, korištenje alternativnih pravaca, čime se produžava vrijeme vožnje, a samim tim i finasijski izdaci odrazilo se i na privredne tokove. Zbog toga je okončanje radova od velikog značajna za kompletnu privredu TK, tako i za građane koji svakodnevno koriste ovu dionicu.

Trenutno se vrši priprema kolovozne površine za asfaltiranje. Okončanjem svih predviđenih radova tunel u Čaklovićima u cjelini će biti po svaremenim standardima novoizgrađenih tunela. Vrijednost ove investicije, odnosno rekonstrukcije tunela u Čaklovićima je skoro tri miliona KM, a vrši se u okviru Projekta sanacije šteta nakon poplava i modernizacije cesta u FBiH.

(RTVTK/ NKP.ba)

PODIJELI