S tržišta u BiH povučeni sladoledi Snickers, Bounty, Twix i M&Ms

S tržišta u BiH povučeni sladoledi Snickers, Bounty, Twix i M&Ms

279
0
SHARE

S tržišta Bosne i Hercegovine se povlače različite serije sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms zbog utvrđenog prisustva pesticida.

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen oksida u aditivu koji je korišten u proizvodnji, a iz Agencije za sigurnost hrane su naveli da ih je o tome obavijestio punomoćnik društva “Mars”, koje proizvodi ove sladolede.

Opozvani su sladoledi različitog isteka roka, a detaljne informacije o povučenim proizvodima možete pročitati na sajtu Agencije za sigurnost hrane u BiH.

Kako su pojasnili, Pravilnikom o prehrambenim aditivima propisano je da se etilen oksid ne smije koristiti za sterilizaciju aditiva. U skladu s tim nije dozvoljeno stavljanje na tržište BiH prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišten.

Povučen i smrznuti oslić

Proizvod “Oslić bez glave i repa Hubsi” stavljen je na tržište BiH pod robnom markom “Bingo”, a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.

Riječ je o PVC pakovanju od jednog kilograma s datumima pakovanja od 24. marta, 1. juna i 7. juna ove godine, te o pakovanjima od dva kilograma s datumom pakovanja 1. i 7. juna ove godine.

Navedeni proizvod porijeklom je iz Španije, uvoznik u Bosnu i Hercegovinu je Andrea&Giovanni d.o.o. Čitluk, a pakovao ga je i distribuisao AG Frigo Ljubuški, naveli su iz agencije.

Iz agencije su kazali da se proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smiju staviti u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla.

(NKP.ba)