SDA ostaje bez jednog mandata u Domu naroda iz TK? Odmetnuo im...

SDA ostaje bez jednog mandata u Domu naroda iz TK? Odmetnuo im se kadar iz Banovića

1266
0
SHARE

Klubovi naroda Skupštine Tuzlanskog kantona danas su izabrali većinu delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, a tajno glasanje pokazalo je stranačku razjedinjenost unutar SDA. Naime, umjesto sigurna dva, SDA je dobila jedan mandat, a u žrijebu je uz njihovog kandidata završio i član Stranke za BiH.

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona danas je održan u Tuzli, kada je izvršen izbor delegata za Dom naroda Federalnog parlamenta.

Njihova imena izabrali su klubovi naroda i ostalih, a shodno rezultatima, zagarantovano u Dom naroda Parlamenta FBiH ulazi Sandra Imširović iz DF-a, kao pripadnica ostalih.

Nedostaje treći Srbin

Iz reda srpskog naroda, u Domu naroda Parlamenta FBiH naći će se Slađan Ilić iz SDP-a i Žarko Vujović iz DF-a, dok će o trećem imenu odlučiti Centralna izborna komisija BiH. Naime, u Kantonalnoj skupštini trenutno nije zastupljeno treće ime iz reda srpskog naroda.

“Delegiranje, odnosno izbor će odraditi Centralna izborna komisija BiH prema svom uputstvu, jer u Skupštini TK, pored Ilića i mene nemamo delegata iz reda srpskog naroda. Takvi se nalaze na listama, ali nisu osvojili dovoljno glasova za ulazak u Skupštinu TK”, izjavio je predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujović koji je danas izabran za ulazak u Dom naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda.

Kada je riječ o izboru delegata iz reda Hrvata, u žrijebu se nalaze Boris Krešić iz DF-a i Silva Banović iz NiP-a. Naknadno žrijebanje će obaviti Centralna izborna komisija BiH. Ko bude izvučen, on odlazi u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Najzanimljivija situacija je u Klubu Bošnjaka. Naime, izbori svih delegata obavljani su tajnim glasanjem, a prema rezultatima, SDA je dobila jednog bošnjačka delegata, kao i SDP, NiP te nezavisni zastupnik Senad Alić. Peti delegat ide u žrijeb, s obzirom na to da jedna lista SDA i jedna SBiH imaju po četiri glasa.

Prema informacija koje su nezvanično potvrđene za Klix.ba, jedan od zastupnika SDA, glasao je za kandidata SBiH, čime je svog stranačkog kolegu poslao u žrijeb. Prema trenutnim informacijama, žrijeb mora biti obavljen do kraja ovog mjeseca.

Prema današnjim rezultatima glasanja, u Dom naroda Parlamenta FBiH zasigurno ulaze Muamer Zukić iz SDA i Senad Alić koji je odstupio od PDA te postao nezavisni zastupnik, Izen Hajdarević iz NiP-a te Dževad Hadžić iz SDP-a, dok su u žrijebu Damir Šišić iz SDA i Asmir Hasić iz SBiH.

Stav SDA i SDP-a

I pored nastale situacije iz SDA navode da su zadovoljni izbornim procesom.

“Smatram da danas kao stranka nismo nešto posebno izgubili. Imali smo svoje kandidate, a kada je riječ o tome ko je oko koga okupljen, još uvijek ne znamo tačno. Ko god da dobije mandat u žrijebu, bit će iz naše Kantonalne vlade, odnosno većine koja je aktuelna”, kazao je Muamer Zukić, novoizabrani delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH iz SDA.

S druge strane iz SDP-a koji imaju jednog delegata iz reda Bošnjaka, kažu da je ključ političke borbe u Tuzlanskom kantonu upravo izbor pet mandata iz tog konstitutivnog naroda. Shodno današnjim rezultatima glasanja, navode da je SDP ostvario još jednu pobjedu u cilju formiranja Vlade FBiH.

“Situacija u kojoj smo imali dva preletača promijenila je snage u Tuzlanskom kantonu i tada je bilo evidentno da će SDA imati tri Bošnjaka u Domu naroda, a stranke okupljene oko SDP-a dva. Međutim, prema današnjim rezultatima ste vidjeli da je 2:2 te da u šešir ide jedna lista SBiH koja je uz SDP na federalnom nivou i jedna SDA”, kazao je Dževad Hadžić, novoizabrani delegat u Domu naroda Paralmaneta BiH iz SDP-a.

(Klix/ NKP.ba)