Sedam stvari koje odmah možemo učiniti za Alep

Sedam stvari koje odmah možemo učiniti za Alep

970
0
SHARE

Teško je okrenuti glavu na dešavanja u Alepu, a nakon što pročitate vijesti o razaranjima i broju mrtvih u tom gradu, mnogi od nas se osjete bespomoćno, no ipak možemo dati mali doprinos Sirijcima u nevolji.

Mnoge humanitarne organizacije od početka stradanja pomažu u Alepu, a to možemo i mi – novcima ili nematerijalnim stvarima. Mnogi nemaju dovoljno novca da bi pomogli na taj način, ali ipak možete i ovako.

  • Pročitajte kako vi možete pomoći u krucijalnim trenucima sirijskog naroda.

1. Podržite Bijele kacige

Ova humanitarna organizacija je spasila hiljade Sirijaca tokom rata – izvlačili su žrtve sukoba, sakupljali novac za proteze, a bili su i podrška ljudima koji su izgubili svoje najmilije. Oni spašavaju živote, a donirati možete OVDJE.

2. Podržite Ljekare bez granica

Globalna organizacija za zdravstvenu pomoć je još aktivna širom države i pomaže ljudima u potrebi medicinskom opremom ali i drugim stvarima koje su im potrebne. Novac im možete poslati OVDJE.

3. Podržite Sirijsko-američko društvo medicinara

Ova grupa vodi na desetine medicinskih operacija u Siriji, ali i državama koje su primile mnogo izbjeglica, odnosno onima koje su zbrinule blizu tri miliona Sirijaca u 2015. godini. Da biste bili volonter ili donirali novac, možete to učiniti OVDJE.

4. Podržite Međunarodni komitet spasa (International Rescue Committee)

IRC brine o ljudima koji su pobjegli iz rata iz država širom svijeta, uključujući i sirijske izbjeglice. OVDJE im možete pomoći.

5. Save the Children

Organzacija Save the Children radi s interno raseljenim ljudima, djecom izbjeglicama i njihovim porodicama koje su pogođene sukobom. Pročitajte više o njihovom djelovanju i pružite podršku OVDJE.

6. Idite na protest, ili započnite jedan

U Londonu i Istanbulu su stanovnici već izašli na ulice gdje su zatražili od lokalnih dužnosnika djelovanje  zbog rastuće krize u Alepu. Ako živite u tim gradovima, pridružite im se ili organizujte protest na mjestu gdje se vi nalazite.

Također, u glavnom gradu BiH će danas u 15 sati na Trgu djece Sarajeva biti organizovan miting podrške ”Sarajevo – Metropolama svijeta za Halep i Siriju” odakle će biti poslata poruka mira i pozvan svijet da pomogne Siriji.

7. Pružite podršku izbjeglicama

Milioni izbjeglica su raseljeni širom svijeta. Najbolje što možemo učiniti je da ostavimo po strani naše strahove od nepoznatog i damo izbjeglicama priliku da ponovo izgrade svoj život među nama. Također im trebamo dati nadu da postoji bolji život za njih. Donirati možete organizacijama UN Refugee Agency, Quetscope ili Migrant Offshore Aid Station.

Ono što se dešava u Alepu nije samo humanitarna tragedija, već je i moralna kriza. Vrijeme je da pomognemo kako možemo, jer ako to ne učinimo, uvijek ćemo se pitati jedmo li i mi mogli učiniti nešto.

 

(N1/ NKP.ba)