Sjećate li se kultnog Highbury stadiona na kojem je igrao Arsenal? Evo...

Sjećate li se kultnog Highbury stadiona na kojem je igrao Arsenal? Evo kako danas izgleda i u šta je kompleks pretvoren

369
0
SHARE

Kultni engleski nogometni stadion Highbury, na kojem je najveće uspjehe tokom svoje historije bilježio Arsenal, ne koristi se od 2006. godine, ali je zato dom za brojne londonske porodice.

Stadion Highbury ne koristi se za nogometne svrhe od 2006. godine, kada su Topnici prešli na moderni Emirates. Kako je rekao legendarni trener Arsenala Arsene Wenger, tu su Topnici “ostavili svoju dušu”. Na Highburyju su ostvareni najveći uspjesi u Arsenalovoj historiji, a među njima se izdvaja ekipa nepobjedljivih, odnosno Invinciblesi 2004. godine.

Koliko god navijači Arsenala bili emotivni prema Highburyju, on je kao nogometno zdanje otišao u historiju, a moderni Emirates bit će dom Topnika u godinama koje dolaze.

Međutim, stadion Highbury nije srušen. Naprotiv, tu je izgrađen stambeni kompleks koji se sastoji od 650 stanova, a svaki od njih vrijedi između 500.000 i milion eura. To donosi ukupnom kompleksu vrijednost oko 600 miliona eura.

Stadion je preimenovan u Highbury Square, ali se po brojnim stvarima vidi da je tu pisana bogata nogometna historija. Istočna i zapadna tribina ostale su uglavnom netaknute i svojim vanjskim izgledom podsjećaju na nogometni stadion.

Većina stanova je otvorenog tipa, a mnogi imaju balkone s pogledom na bivši teren Highburyja. Na mjestu gdje je bio teren danas je niz raskošnih vrtova.

Kompleks je izgrađen s modernim podzemnim parkingom, teretanom i 24-satnim osiguranjem. Zanimljivo, kompleks je otvorio slavni trener Arsene Wenger 2009. godine.