PODIJELI

Alberta Bardhija, 31-godišnjaka iz Glogovca, činjenica da ne vidi ne sprečava da već tri godine čita Kur’an na albanskom jeziku, štampan Brajevom azbukom – reljefnim pismom za slijepe.

Osnovno i srednje obrazovanje Bardji je završio u školi za slijepe i slabovidne – Resursni centar “Dr. Xheladin Deda“ u Peći, jedinoj školi na Kosovu koja nudi obrazovanje za ovu kategoriju ljudi, prenosi Anadolija.

Dok se njegovi prsti lagano kreću po listovima njegove omiljene knjige, ispisane slovima u sistemu sa šest tačaka, Bardhi kaže da njegov život nije isti od kada je počeo čitati Kur’an i da bi volio da ga pročita i na arapskom jeziku.

“Vjerujte da nemam riječi za opisati, ne mogu naći riječi. To je nešto veliko. Dobro je što postoje mogućnosti i za nas slijepe da čitamo Kur’an, odnosno veliko je zadovoljstvo nema sumnje po ovom pitanju”, kaže Bardhi.

Osim čitanja Kur’ana i posta Albert Bardhi, koji živi u sedmočlanoj porodici, tokom ramazana u svojoj kući i klanja, dok centralnu džamiju u Glogovcu posjećuje svakog petka, kako bi klanjao džuma namaz. Njegova najveća želja na ovom svijetu je da bude odgovoran.

“Samo da sa ovog svijeta izađem čistog obraza, sa oproštenim grijehovima. Ovo je najveća želja za mene na ovom svijetu”, kaže Bardhi.

Bardhi je Kur’an napisan Brajovom azbukom dobio od Udruženja slijepih Kosova. Tom udruženju je 2013. godine Islamska zajednica Kosova podijelila 20 Kur’ana napisanih Brajovom azbukom. Inače, Kur’an u Brajovoj azbuci na albanskom jeziku štampan je prvi put prije 15 godina.

Albanski alfabet na jeziku tačaka pripremili su Dilaver Zgjani i Liri Kamberi, na osnovu francuske abecede Luisa Brailla objavljene 1837. godine, dok je kao zvanična abeceda slijepih u Albaniji usvojena 1963. godine.

(AA/ NKP.ba)

PODIJELI