PODIJELI

Udruženje Tuzla taxi došlo je u posjed naredbe civilne zastite da se od prvog maja u taxi vozilima smije voziti vise osoba. Međutim, taksisti se vožnju sa više osoba u vozili ne usuđuju praktikovati čak ni danas, krajem maja, jer ih kako tvrde policija kažnjava prilikom redovnih kontrola. Do taksista dolaze oprečne informacije, pa se kao datum nesmetanog prevoza više putnika pominje i 1. juni, zbog čega su opravdano zbunjeni i zabrinuti jer su usljed pandemije korona virusa imali znatno smanjene prihode.

„Postavlja se pitanje šta će se desiti ukoliko taksista ne poštuje to što policija kaže više od jedne osobe i šta da se radi? Kao ima ta odluka svaki od nas može pobiti tu odluku na sudu. Međutim problem je što ćemo izgubiti čitav dan na sudu zbog nečeg što ne vidim svrhu. Znači zašto poštovati odluku koja je van snage, izjavio je za RTV Slon Mirza Jaranovic, taxi vozač.

Kako bismo razriješili dileme taksista, ali i građana koji koriste taksi prevoz, a kojima odredba po kojoj se u jednom vozilo može voziti isključivo jedan putnik uveliko otežava život, informacije smo potražili i u Kantonalnoj upravi civilne zaštite.

„Naredba Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani vožnje više od jednog putnika nije produžena i samim tim ona je stavljena van snage. I mi ćemo odmah danas napisati jedan dopis MUP – u TK da zaustavi kontrole taksista u pogledu broja prevoza putnika, jer kao što sam rekoa naredba Federalnog štaba civilne zaštite je istekla i samim tim što nije pordužena prestala je da važi“, objasnio je Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

(RtvSlon/ NKP.ba)

PODIJELI