TK: Isplata dječijeg doplatka do 10. februara?

TK: Isplata dječijeg doplatka do 10. februara?

124
0
SHARE

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Oko 21 hiljada djece na području Tuzlanskog kantona ostvaruje pravo na dječiji doplatak, što predstavlja godišnje izdvajanje od oko 6,5 miliona KM iz budžeta. Od 2011. godine ta isplata se vrši u kontinuitetu. Prema riječima resornog ministra, isplata kasni nekoliko mjeseci ali nije upitna. Isplata sredstava za novembra prethodne godine trebala bi uslijediti uskoro.

„ 24. januara su isplaćeni ostali oblici socijalne zaštite. Obzirom da je ovih dana bila isplata plaća, pripreme za isplatu regresa budžetskim korisnicima, došlo je do kratkog zastoja u isplati dječijeg doplatka, ali evo očekujemo do 10. februara da će to biti plaćeno, ističe Sead Hasić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK

Ono što može predstavljati ohrabrujuću činjenicu je to da se, otkako je nova Vlada stupila na vlast, ovaj doplatak ipak isplaćuje, ističe ministar Hasić. On dodaje da je Vlada imala dovoljno socijalne osjetljivosti i poduzela napore da se djeci obezbijede ta sredstva. Budžet za 2013. godinu još uvijek nije donesen, ali je Vlada TK Odlukom o privremenom finansiranju obezbijedila sredstva za prva tri mjeseca ove godine. Sve što se u narednom periodu bude dešavalo biće uslovljeno prihodima u budžetu.

„ Smatram ja lično kao resorni ministar da taj oblik socijalne zaštite nebi trebao doći u pitanje, obzirom da on jeste simboličan, ali je vrlo značajan pojedinim porodicama, i drugo on nosi značajna sredstva na godišnjem nivou, ipak, 6.5 miliona KM su značajna sredstva za Tuzlanski kanton u ovako teškoj ekonomskoj krizi“, kaže Hasić, prenosi RTV Slon.

(NKP kalesijski.com)