TK: Na pregled za PAPA test, ako se naruče danas, moraju čekati...

TK: Na pregled za PAPA test, ako se naruče danas, moraju čekati do septembra 2014. godine!

373
0
SHARE

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Žene iz Tuzlanskog kantona, ukoliko se danas naruče za uzimanje obriska za PAPA test u UKC Tuzla, da dođu na red moraju čekati do septembra 2014. godine, nakon čega nalaz čekaju dodatna dva mjeseca.

“Ogorčena sam, jer tko će čekati skoro 2 godine samo na pregled. Do tada, tko živ, tko mrtav. U tom vremenu svašta se može zakomplicirati”, kazala je neimenovana ženska osoba za Dnecvni -list, kojoj ne preostaje ništa drugo nego pomoć potražiti u jednoj od privatnih ginekoloških ordinacija gdje se na red dolazi najkasnije za dva dana, dok se nalaz čeka 5-7 dana. Međutim, za pregled kod privatnika mora posegnuti duboko u džep te izdvojiti od 50 do 80 maraka koliko sve to košta.

Nedostatak kadra

“Što se nas tiče, mi dnevno možemo uraditi i do stotinu brisova, međutim na patologiji nemamo dovoljno patologa koji bi mogli to odraditi”, rekla je za Dnevni-list glavne sestre na ginekologiji Nermine Gravić.
“Nažalost, mi nemamo nikakvog utjecaja na to. Svjesni smo da je to veliki problem koji bi se mogao riješiti kada bi primarna zdravstvena zaštita radila PAPA test, odnosno kada bi se to radilo u domovima zdravlja. Tada bi se zasigurno Klinički centar rasteretio, pa bismo i mi svoj posao brže radili i, naravno, kada bi imali dovoljno kadra koji bi to mogao raditi”, kaže Gravić.

Prema njezinim riječima, prioritet imaju pacijentice u slučajevima kada je zabilježeno bilo kakvo krvarenje, one koje su ranije imale patološke nalaze, kao i one čije je zdravstveno stanje sumnjivo ginekologu.

“U tom slučaju PAPA nalaz je gotov ranije. Međutim, gdje nemamo nikakvog rizika, naručujemo i čeka se”, ističe Gravić.

Kako nadalje kaže, u UKC Tuzla svakodnevno se javlja veliki broj žena, što je za svaku pohvalu, jer se pokazalo kako su svjesne što znači na vrijeme otkriti bolest.

Ovako samo u Tuzli

Tuzlanski kanton u ovom je slučaju jedinstvena budući da smo, u kontaktu s drugim bolnicama u našoj zemlji, redakcija Dnevnog lista je došla do informacije  da se na pregled, ukoliko se pacijent naruči danas, čeka do 10 dana, dok se nalaz PAPA testa čeka 3-4 dana.

Naravno, u privatnim ginekološkim ordinacijama na red se može doći i puno brže, ali za cijenu od 50 do 100 maraka.

 

Šta je PAPA testSaznajte OVDJE

(NKP kalesijski.com)