PODIJELI

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Posljednjih godina prisutna je tendencija pada broja novorođenčadi.
U 2012. godini rođeno je 4174 bebe, što je više za 82 novorođenčeta u odnosu na godinu ranije. Ipak, kaže dr. Zlatan Fatušić, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, ne treba gledati samo stanje u jednoj godini, jer je zabilježen konstantan pad rađanja djece u odnosu na raniji period.

„ Ono što zabrinjava jeste i to što sve više imamo prvorotki, u odnosu na drugorotke, trećerotke i tako dalje, što direktno ukazuje na to da se žene odlučuju samo na jedno dijete. To je jedna tendencija koja uz godišnje varijacije ipak pokazuje jedan pad“, ističe dr. Zlatan Fatušić, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, prenosi RTV Slon.

Ipak, kada je u pitanju rađanje blizanaca, u našem kantonu je to prisutno uglavnom kao i svake godine. U tekućoj godini još nije zabilježen nijedan slučaj trojki, dok su u 2013. godini tri majke rodile trojke. Mada, nažalost, u Tuzlanskom kantonu, ističe doktor Fatušić, još nije zabilježen slučaj da majka rodi četvorke.

Majke se sve manje odlučuju za rađanje drugog ili trećeg djeteta. Gledajući finansijsku situaciju mnogih građana, to vjerovatno ne treba ni da iznenađuje. Ipak, djeca su ta koja daju smisao života roditeljima, a s druge strane, kako kaže stara izreka, svako dijete ima svoju nafaku. Naravno, ostaje i nada da će se situacija u zemlji promijeniti na bolje, tako da će roditelji imati veću mogućnost za proširenje porodice.

 

(NKP kalesijski.com)

PODIJELI