Trebao biti simbol Tuzle, a potencijalna je prevara stoljeća: “Bajka” oko projekta...

Trebao biti simbol Tuzle, a potencijalna je prevara stoljeća: “Bajka” oko projekta Crystalico vrijednog milijardu KM, “legalizovana” prevara radnika Livnice, građana Tuzle i cijele BiH?!

1796
0
SHARE
  • Informacija da je propala najveća investicija koja je najavljena u Tuzli u vrijednosti od oko milijardu KM, izazvala je mnogo pažnje i reakcija.

Riječ je o projektu izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa Crystalico u Tuzli koji je najavljen prije pet godina, ali realizacija nikad nije počela.

Investitor je kompanija ARBA čiji su vlasnici Marlon Afzal Abdoelrahiman i Mohammed-Azem Rodjan sa nizozemskim adresama. Gradnja kompleksa predviđena je na lokaciji nekadašnje Livnice čelika u Tuzli koju je kupio načelnik Kalesije Sead Džafić.

(VIDEO prilog pogledajte od 44.16 min)

Kako smo ranije i objavljivali kompanija ARBA prema zvaničnim podacima godinama posluje bez ikakvih prihoda, i sa gubicima.

Zadnje 4 godine firma ARBA je imala 0 KM prihoda. Prošle godine je poslovala s gubitkom od 30 hiljada KM i imala je jednog zaposlenog. Kompanija ima imovinu od oko 400 hiljada KM, ali i obaveze od oko 620 hiljada KM.

  • Odustali zbog nestabilne političke situacije

Sead Džafić je za emisiju Mreža na FTV-u pojasnio zbog čega projekt nije realizovan. Prema njegovim riječima, razlog za to je nestabilna situacija u državi.

– Ova naša politička situacija u državi, ljudi su izvana i ne žele jednostavno, dok se ne smiri, da bilo šta investiraju. Nije to mala investicija tako da zasad nema ništa – kazao je Džafić.

On tvrdi da investitori nisu još odustali, da su dali neki avans, povadili dokumentaciju… Džafić je još uvijek vlasnik Livnice čelika i njene nepokretne imovine. Sa holandskim investitorom, kako kaže, ima predugovor.
Kaže da se sve bilo zahuktalo, ali onda je počelo previranje, te da je zbog toga sve stalo.

Jasmin Imamović, bivši gradonačelnik Tuzle, kazao da je tadašnja gradska vlast uradila sve da ova investicija stigne u Tuzlu.
Istaknuo je da su investitori dolazili na sastanak da se predstave i da su rekli da imaju velike ambicije i da su napravili idejni projekat. Dodao je da grad stvara uslove, ali da je sve u rukama investitora.

Inače, regulacioni plan je istekao i Crystalico više nema šanse te se mora raditi novi RP, javila je Mreža.

  • Trebao biti novi simbol

Tuzle Inače, cijeli kompleks je baziran na ideji kristala od soli koja je inače simbol Tuzle.
Crystalico je trebao biti sastavljen od pet jedinstvenih kula u obliku kristala soli, a izgradnja bi trebala trajati više od pet godina.
Kompleks je trebao sadržavati stambeno-poslovne prostore, restorane, salone, dječija igrališta, kao i uređene saobraćajnice sa kružnim tokovima.

(FTV/ NKP.BA)