Tužilaštvo češlja Službu za zapošljavanje u Tuzli, sumnja se na namještanje projekata...

Tužilaštvo češlja Službu za zapošljavanje u Tuzli, sumnja se na namještanje projekata od 1,5 miliona KM

717
0
SHARE

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vrši provjere navoda prijave koja se odnosi na navodnu zloupotrebu projekata u Kantonalnoj službi za zapošljavanje u iznosu od 1,5 miliona KM, saznaje Klix.ba. Provedba jednog od dva sporna projekta trenutno je obustavljena.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona u oktobru ove godine primilo je anonimnu krivičnu prijavu vezanu za Službu za zapošljavanje TK, nakon čega su pokrenute istražne aktivnosti, a izuzeta je i neophodna dokumentacija, saznaje Klix.ba.

Sumnja i na osobe koje obavljaju javne funkcije na različitim nivoima vlasti u TK

Kako je za Klix.ba potvrdio glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Admir Arnautović, u anonimnoj prijavi se prijavljuju navodne zloupotrebe u provedbi projekata sufinansiranja poslodavaca za zapošljavanje novih radnika i sufinansiranje nezaposlenih osoba, odnosno onih koji žele otvoriti svoje firme.

“Ukupna vrijednost projekta je 1,5 miliona KM i provodi se od augusta ove godine. Prijavljena je odgovorna osoba iz Službe za zapošljavanje TK, kao i nekoliko drugih osoba koje obavljaju javne funkcije na različitim nivoima vlasti u TK. Navodne zloupotrebe se odnose na nezakonite dodjele i favoriziranje za dodjelu sredstava određenim firmama i pojednicima”, kazao nam je Arnautović.

Tužilaštvo TK je u provjere prijavljenih radnji uključilo Službu kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

“Po naredbi suda i nalogu Tužilaštva je izuzeta relevantna materijalna dokumentacija iz Službe u vezi sa ovim projektima. Također, bit će obavljene sve potrebne istražne radnje kako bi se provjerili navodi prijave i utvrdilo ima li nezakonitosti i elemanata određenih krivičnih djela”, kazao nam je Arnautović.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Klix.ba, riječ je o projektu “Posao za sve 2022.” sa iznosom od 1,2 miliona KM te programu sufinansiranja samozapošljavanja u 2022. u iznosu od 300 hiljada maraka.

(KLIX/ nkp.ba)