PODIJELI

U Austriji je ne snagu stupio strogi zakon o zabrani pušenja u svim restoranima i barovima nakon što je pad čelnika krajnje desnice Heinza-Christiana Strachea otvorio put čvršćim politikama spram upotrebe duhanskih proizvoda.

Novi zakon, koji pokriva i nargile i električne cigarete, predviđa kazne do 1000 eura za pušače a do 10.000 eura za vlasnike i upravitelje prostora.

Vlada desnog centra, koja je pala u maju, branila je izuzeća od zabrane pušenja za male barove i mogućnost odvojenih pušačkih prostorija u većim prostorima, uprkos peticiji za općom zabranom koju je potpisalo 880.000 građana. Ta je politika bila ključan zahtjev krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) i njenog čelnika, pušača Strachea, u koalicijskim pregovorima s konzervativnom Narodnom strankom (OeVP) 2017. godine.

Koalicija se raspala zbog snimke na kojoj Strache dogovara poslove u medijima i infrastrukturne projekte sa ženom koja se predstavila kao ruski politički donator. I sam sastanak je uključivao puno pušenja i pijenja. Nakon što je Strache dao ostavku na mjesto vicekancelara i sazvani prijevremeni izbori konzervativci su se pridružili drugim strankama u glasanju u parlamentu za strože zakone o upotrebi duhanskih proizvoda.

Organizacije austrijskih liječnika i pacijenata ove su sedmice zabranu pušenja pozdravile kao “novo doba za zdravlje u Austriji” koje će smanjiti broj pušača.
Gotovo četvrtina mladih i odraslih Austrijanaca puši, dok je u EU-u prosjek 18 posto pušača. Ipak, zabrana još nije konačna jer je lobby stotina austrijskih nargila-barova od ustavnog suda zatražio izuzeće.

Strache je u oktobru objavio svoje povlačenje iz politike, nakon što je Slobodarska stranka (FPOe) poražena na izborima nakon niza skandala. Pedesetogodišnji političar i jedan od vodećih evropskih populista najavio je povlačenje uoči sastanka stranačkih lidera koji su htjeli predložiti njegovo isključenje.

FPOe je osvojio 16 posto glasova podrške na parlamentarnim izborima krajem septembra , što je pad od gotovo 10 posto.

Izbori su se održali četiri mjeseca nakon što su mediji objavili tajnu snimku zbog koje je Strache optužen za korupciju.

(NKP.ba)

PODIJELI