U Kalesiji obilježen Dan džamija: Javna tribina, izložba fotografija i prikazivanje filma...

U Kalesiji obilježen Dan džamija: Javna tribina, izložba fotografija i prikazivanje filma (FOTO)

276
0
SHARE

dan dzamija medzlis 18Povodom obilježavanja Dana džamija (7.maj) Medžlis islamske zajednice Kalesija je ove godine organizovao javnu tribinu “Sakralocid-ubijanje džamija na području MIZ Kalesija”, u velikoj sali BKC-a “Alija Izetbegović”.
Pored tribine prikazan je i kratki dokumentarni film o porušenim kalesijskim džamijama, a upriličena je i galerija porušenih, ubijenih i ranjenih kalesijskih džamija, 1992-1995.

Tokom agresije na BiH sušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vaufskih objekata. Vojska Republike Srpske (VRS) potpomognuta vojnim, policijskim i paravojnim formacijama iz Srbije srušila je 534 džamije, a ekstremisti Hrvatskog vijeća obrane (HVO), pa i Hrvatske vojske (HV), još njih 80. Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamija koliko ih je prije agresije bilo na prostoru BiH.

Glavni imam MIZ Kalesija Enver ef. Alić je naglasio bitnost dokumentovanja i očuvanja fotografija i informacija o porušenim džamijama, koju treba čuvati kao podsjentnik ali i opomenu generacijama koje dolaze.
Manifestaciji u Kalesiji prisustvovao je i mtuzlanski Muftija Vahid ef. Fazlović.

www.NKP.ba Vam donosi fotografije sa obilježavanja Dana džamija u Kalesiji, kao i film “SAKRALOCID – ubijanje džamija na području MIZ Kalesija 1992-95.”

Pogledajte VIDEO


— FOTOGRAFIJE PORUŠENIH UBIJENIH I RANJENJIH KALESIJSKIH DŽAMIJA MOŽETE POGLEDATI KLIKOM OVDJE

 

(NKP.ba)